Při cestě autem k moři nepodceňte přípravu

20. červen 2016
Dobré odpoledne

Tisíce Čechů se i letos chystají na dovolenou k moři vlastním autem. Řidiče tak čeká dlouhá a unavující cesta, při které ujedou stovky kilometrů naráz. S odbornicí na motorismus Veronikou Vošickou jsme se v poradně Regionu zaměřili na to, jak na dlouhou cestu připravit auto i sebe.

Na autě bystě měli zkontrolovat osvětlení, náplně provozních kapalin a hlavně brzdy. S plně naloženým autem na ně budou kladeny větší nároky. Totéž platí o kontrole pneumatik. Vyplatí se i zkontrolovat klimatizaci a dostatečné množství chladícího média.

Nezapomeňte ověřit platnost zelené karty

Před odjezdem se podívejte všechny doklady. „Technický průkaz, zelená karta, kde je důležité si zkontrolovat platnost a po roce si taky připomenout na jaké asistenční služby máme nárok,“ říká Veronika. Je dobré proto pročíst podmínky pojištění, které máme sjednané a případně dokoupit asistenční služby na případný odtah.

Nejtěžší zavazadla dávejte na dno kufru

Zavazadla rozmisťujte tak, aby ta nejtěžší byla na dně kufru. Snížíte tím těžiště vozu a to se vyplatí hlavně v krizových situacích, jakými je například úhybný manévr. Stejně tak při využití střešního nosiče počítejte s tím, že se auto bude chovat jinak. Do nosiče nakládejte jen lehká zavazadla. U plně naloženého vozu je výrazně delší brzdná dráha.

V kastlíku mějte evropský formulář o dopravní nehodě

„Nepomýšlím snad ani na ten scénář, že se stane nějaká nehoda, která je s vážnými následky. V tu chvíli za nás přebírá zodpovědnost někdo jiný. Ale pakliže se vrátíme k běžné situaci, že do někoho narazíme nebo někdo nabourá do nás, tak je určitě důležité mít u sebe evropský formulář pro vyplnění záznamu o dopravní nehodě. Nafotit si celou tu situaci, zajistit případné svědky a samozřejmě vyplnit kontaktní údaje na viníka a poškozeného,“ říká Veronika Vošická. V každém případě doporučujeme zavolat policii.

Spustit audio