Při darování nemovitosti se neplatí daň z nabytí

15. leden 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme přivítali notáře z Havlíčkova Brodu Ladislava Vondráka a mluvili jsme o převodu nemovitostí, tedy hlavně o kupních, ale taky darovacích smlouvách.

Nemovitost můžeme buď prodat, darovat nebo směnit. Jsou to tedy tři základní způsoby, jak je možné nemovitost převést na někoho jiného. I když na internetu najdete řadu vzorů, jak má taková smlouva vypadat, profesionální službu získáte pouze u advokáta nebo notáře.

Výpis z katastru nemovitostí si udělá notář sám

Advokáti a notáři mají přístup do katastru nemovitostí a mohou si tak sami udělat výpis. Není třeba ho tedy nosit. Další dokumenty už potřeba nejsou. K sepsání smlouvy u notáře nebo advokáta vám tak stačí pouze doklad totožnosti. Kupní smlouva na nemovitost musí mít písemnou podobu, protože se zapisuje do veřejného rejstříku.

Při darování nemovitosti se vyhnete placení daně

Platí to ale pouze v případě darování mezi příbuznými. „Mezi osobami blízkými, což je široký pojem. Platí to pro děti, zetě, snachy, což někdy nerady slyší tchýně. I v tomto případě je to ale bez daně. Dále mezi sourozenci, synovci, strýci a tetičkami,“ říká Ladislav Vondrák. V darovacích smlouvách se často zřizují věcná břemena, například dožití rodičů.

Spustit audio