Při hubnutí je jídlo stejně důležité jako pohyb. Vše má být v rovnováze

2. leden 2017
Dobré odpoledne

Už víte, kolik jste během svátků přibrali na váze? A chcete vědět, jak se kil navíc zbavit? Na pomoc přišla do poradny Regionu nutriční terapeutka Jitka Turňová. Určitě hubnutí nezačínejte půstem. Hodně lidí si myslí, že je potřeba organismus pročistit a docílí toho hladověním. Ale taková hladovka podle terapeutky výrazně zatěžuje organismus.

Navíc tím můžeme zhoršit i náš zdravotní stav. „Pokud bychom se ale chtěli přiklonit k odlehčování stravy, tzn. nastavíme si energetickou hodnotu v rozsahu 2000 až 3000 kJ a den, dva budeme konzumovat spíše ovoce a zeleninu a když si k tomu dáme nějaké pečivo, tak bychom potom mohli říct ano, to je odlehčení stravy,“ doporučuje Jitka Turňová.

Průchod potravy tělem trvá zhruba 30 hodin

Organismus se dokáže velmi dobře pročistit sám. Trávení začíná už v dutině ústní a ke konečnému produktu, který dobře známe z toalety, to trvá 30 hodin. V žaludku potrava zůstává 3 až 5 hodin. Pokud sníme něco závadného, tak to poznáme nejdéle do pěti hodin a vyčištění organismu pak trvá zhruba den. Tělo si tak s vlastní detoxikací dokáže velmi dobře poradit.

U zdravého člověka by k výraznému nárůstu váhy během svátků nemělo dojít

Dva týdny přejídání a pojídání tučných a sladkých jídel většinou nezpůsobí žádné výrazné přibírání. Krátkodobě může dojít k přibrání dvou až tří kilogramům. Pokud se ale po svátcích vrátíme k naší běžné stravě, tak se opět váha ustálí. Důležité je se nerozmlsat a nezvyknout si na tučná a sladká jídla. Při jejich dlouhodobé konzumaci bychom to na váze určitě poznali.

Strava je základem snížení hmotnosti

„Samozřejmě s pohybovou aktivitou souvisí zdraví způsob života a pohyb bychom si měli hodně dopřávat. Pohyb není základ hubnutí. Vždycky je důležitější jídlo, ale pohyb může výrazně pomoci s redukcí váhy. A to tím, že energii jednoduše spálíme,“ říká host.

Spustit audio