Při sezení sledujte pravé uhly

6. prosinec 2017

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme tentokrát mluvili s terapeutkou Sandrou Karafiátovou o správném sezení a stání. Mnoho času trávíme sezením někde za stolem, doma, v práci, v autě a to není pro naše záda právě ideální. Obzvlášť, pokud sedíme špatně.

Důležité při výběru správné židle je, nevybírat ji někde na internetu, ale zajít přímo do prodejny a vyzkoušet si jí. „Aby se nám na ní pohodlně sedělo a aby nám byla svým způsobem i sympatická,“ dodává s úsměvem Sandra Karafiátová.

Rostoucí židle je vhodná jen pro děti, ale ani pro ně není ideální

„Je pravda, že u rostoucích židlí je podsedák velmi krátký, ale tím, že děti rostou, tak se k tomu pak dají pořídit různé pomůcky, podložky pod zadeček, boční klínky a tím se to dá vyrovnat. Ale vždycky je lepší vybrat židli přímo na míru. Aby měla správnou opěrku na záda, područky na ruce a správně široký podsedák,“ vyjmenovává nejdůležitější části židle host.

Správné sezení je do pravého úhlu

„Nohy krásně vedle sebe, 90 stupňů kolena, 90 stupňů kyčle a to stejné 90 stupňů opřené ruce na stole. Opěrka musí být nastavená tak, aby byla ve tři čtvrtě zad, abychom se mohli krásně opřít zády, ale částečně i hlavou dozadu, aby hlava nepadala. Když trávíme hodně času u počítače, tak je dobré si pod ruce pořídit i gelovou podložku,“ radí host.

Zatěžkávejte obě nohy stejně

„Důležité je stát na obou nohách rovnoměrně. Mít tři opěrné body. Což znamená palec, malíček, pata a rozložit váhu na obě nohy stejně. Nepřetěžovat víc jednu oproti druhé. Do budoucna bychom si tvořili skoliózu, přetížení jedné nebo druhé strany, lordózu, migrény, bolesti hlavy,“ upozorňuje Sandra Karafiátová. Dolní končetiny bychom měli mít rozestoupené na úroveň našich ramen. Při stání taky nedávejte nohy křížem.

Spustit audio