Přiběhnutí psa na přivolání musí být stoprocentní

28. duben 2016
Dobré odpoledne

Jak vychovat psa, aby vás poslouchal a jestli můžeme starého psa naučit novým kouskům, přišel poradit policejní psovod Martin Růžička. Výchova a výcvik psa jsou odlišné věci. Navíc důležitou roli hraje i povaha. „Výchova je socializace pejska, to znamená, že mu musíme ukázat, jak se má chovat. Musíme mu ukázat povrchy v místnostech, venku, na náměstí, hluky. Tedy věci, které ho můžou překvapit.“

Výchovu psa bychom neměli odkládat. „Když jsem si vezl svého policejního psa domů, tak jsem ho vzal přímo do obchodu, ukázal jsem mu parkoviště, lidi a ten pejsek to jako štěně vnímá daleko lépe, než kdybychom ho to učili ve dvou, pěti měsících nebo v jednom roce,“ doporučuje Martin Růžička.

Nejdůležitější pokyn je návyk na jméno

Pes musí vědět, že ho oslovujeme a že s ním komunikujeme. Dále ho navykněte na obojek. Je to důležité k dalšímu výcviku psa. Bezpodmínečně pak musí znát povel na přivolání. Musí umět přiběhnout za různých okolností. Přiběhnutí na přivolání musí být zvládnuté na sto procent a to v různých situacích. Ať už psa voláte ze skupinky lidí, jiných psů nebo z hlučného prostředí.

Zkazit psa může i jiný nevychovaný pes

„Jsou dva druhy metod na výcvik psa. Metoda chuťově dráždivá, kdy pejska dráždíme nebo krmíme a pak je metoda napodobovací. Pokud s tím pejskem dělá cvik druhý pes, tak to opakuje po něm. A dlouhodobě pokud sousedův pes běhá kolem plotu a honí auta a náš to bude opakovaně vidět, tak je začne honit taky,“ upozorňuje Růžička.

Největší chybou je polidšťování psa

Majitelé se k psovi chovají tak, jako by měl rozum člověka. Ale on ho nemá. Pes pak nemá šanci některým příkazům porozumět a pochopit je. „Nedůslednost ve výcviku je taky nešvar. Pokud se cvik neopakuje, tak pes ho zapomíná. Musí být pořád stejný povel, stejná intonace,“ vysvětluje Martin Růžička. Odnaučit některým zlozvykům můžeme i dospělého psa. Vyžaduje to ale i spolupráci ze strany psa. Pokud on sám nebude chtít, těžko se s ním pracuje. „Určitě platí metoda chuťově dráždivá. Pokud je pes žravý, chce žrádlo, tak na to pejsci fungují krásně.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.