Proti chřipce je nejlepší se nechat očkovat v říjnu

6. září 2017

Klíšťata se díky teplým zimám v přírodě vyskytují častěji, než to bylo dřív. Není nic výjimečného, aby se na nás přisálo i v listopadu. I v těchto měsících je proto vhodné se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě. Ale také bychom měli začít přemýšlet nad očkováním proti chřipce. O možnostech očkování na začátku září jsme se bavili s paní doktorkou Alenou Dvořákovou, epidemioložkou z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

„V kraji jsme od ledna do konce srpna hlásili celkem 26 případů onemocnění. Což je kupodivu o jedenáct méně, než v loňském roce. Ale to neznamená, že se to ještě nezmění,“ říká Alena Dvořáková. Vliv na to bude mít hlavně počasí. Pokud bude i na podzim teplo, tak budou lidé více v přírodě a i klíšťata budou stále aktivní. Například v roce 2006 bylo v našem kraji nemocných nejvíce a byl velmi teplý podzim.

Očkování je stále nejspolehlivější ochrana

„Očkovat proti klíšťové encefalitidě se dá kdykoliv během celého roku. Ale je potřeba myslet na to, že pokud se člověk nechá očkovat v sezóně, tak ochrana nastává až po druhé dávce. Optimální je být chráněný před sezónou, to znamená ukončit druhou dávku někdy v předjaří,“ doporučuje host. Děti je možné nechat očkovat od jednoho roku života. Ale rodiče by měli zvážit, jestli se takto malé dítě už pohybuje někde v lese nebo v přírodě.

Očkovat proti chřipce by se měli hlavně starší lidé a ti, kteří trpí chronickým onemocněním

Očkovací vakcína proti chřipce je už u lékařů i v očkovacím centru k dispozici. Ideální je nechat se očkovat proti chřipce během října, ale je možné vakcínu aplikovat už teď. „Očkovat by se měly nechat starší osoby, věková skupina nad 65 let a potom každý, kdo má nějaké chronické onemocnění. Například chronické onemocnění dýchacího systému, srdce, ledvin, jater, diabetes, který je léčený farmakologicky nebo nějaká porucha imunitního systému,“ doporučuje Alena Dvořáková.

V lidské populaci se nejčastěji objevují kmeny chřipky A a B

Každý z nich pak má další podkmeny, které se v závislosti na sezóně mění. „Očkovací látka vychází z kmenů, které se vyskytly v poslední sezóně na naší i jižní polokouli a na základě těchto informací stanoví očkovací látku Světová zdravotnická organizace,“ vysvětluje host. Panuje mýtus, že po očkování může propuknout ještě silnější forma chřipky. Ale z lékařského hlediska toto není možné.

Spustit audio