Proti únavě pomůže reflexní bod M

10. únor 2015
Dobré odpoledne

Zimní období přináší často únavu a nejen po obědě. Jak se jí bránit, radí reflexní terapeut František Hodač. „Než si dáme dvacet, tak si máme dát kávu. Teprve pak se natáhnout a odpočinout si. Proti únavě nám také udělá dobře procházka. Život, to znamená pohyb, jakmile se pohybujeme, máme v sobě život.“

Proti celkové únavě a vyčerpání organizmu pomáhá reflexní bod M. Kde ho najdeme? „Je na noze z venkovní strany pod kolenem. Když si položíte ruce shora na kolena dlaněmi s roztaženými prsty, tak v místě, kde se prsteníček dotýká malé prohlubně, je bod M,“ popisuje František Hodač. „Když si ho zmáčkneme prstem, je to příjemné, ale když si vezmeme tužku a zmáčkneme jí tento bod, je to úžasný, nepopsatelně příjemný pocit.“ Bod M se nazývá bodem tisíce mil - akupunkturou ho stimulovali lékaři čínské armády vojákům při válečných taženích. Vojáci pak prý vydrželi bez odpočinku, jídla a pití dlouhé pochody.

Bod M ovládá spodní polovinu těla, která se celá harmonizuje. „Vy to cítíte, jak se vám všechno v těle rovná, z nohou odchází taková ta tíha za celý den. Bolest od únavy nebo dlouhého stání, to všechno je pryč,“ popisuje reflexní terapeut. Stimulace bodu M se provádí prstem: mačkáním, masírováním, pohybem doprava po směru ručiček na hodinkách. Podle Františka Hodače je nejlepší vzít dvě tužky najednou a masírovat body na obou nohou současně.

Terapeutický bod M

Pro delší stimulaci doporučuje František Hodač si na tento bod nalepit nějaký plíšek. „Nejlepší je zlatý plíšek, například polotovar na řetízky, ale dá se použít i kov. Já používám jako bílý kov korunu, jako červený desetikorunu, nebo kousek mědi od klempířů. Stačí ho na nějakou dobu přilepit náplastí.“

Bušte si do hrudníku a běhejte bosky

Děti mohou v zimním období posílit imunitu dvěma způsoby. „Do místa, kam zapíchneme prst při větě,To jsem já´bušíme pěstí a vydáváme nějaký zvuk. Děti zatnou pěstičku, bouchají se a křičí třeba,áááááá´, to je bude bavit. Další možnost je běhat bosky. Pokud nejste příliš zvyklí nebo otužilí, stačí, když necháte děti proběhnout bosky aspoň doma, pokud to snesete vy nebo i děti, tak to zkuste na chvíli ve sněhu,“ radí František Hodač.

Chat s Františkem Hodačem

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.