Punč je všechno, co je sladké, horké a s alkoholem

18. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Žádný univerzální recept na pravý punč nehledejte. „Jakýkoliv nápoj, který je horký, sladký a obsahuje ovoce a alkohol, můžeme nazývat punčem,“ řekl na úvod odpolední poradny na Regionu jihlavský kavárník Libor Řezáč. „Typ horkého kořeněného nápoje a jeho název se k nám dostal z Indie. Původ slova punč je hindské číslo pět – nápoj měl tedy pětici základních ingrediencí: alkohol, cukr, citron, vodu nebo čaj a koření. Původně se punče vyráběly na bázi vína nebo brandy a později se začaly používat i jamajské rumy. Můžeme ho připravit i pro děti ve verzi bez alkoholu,“ uvedl kavárník.

Posluchačům Regionu Libor Řezáč prozradil ceněný rodinný recept na punč. „Připraví se litr černého čaje a litr pomerančového džusu nebo čerstvě vymačkané šťávy z pomerančů. Společně se povaří s kořením. Klasická je kombinace skořice hřebíčku a badyánu. Po chvilce louhování se přidají dva litry červeného vína a půl litru tuzemského rumu.“

Při přípravě toho pravého vánočního punče se tedy řiďte svojí chutí. Nápoj můžete obohatit rozinkami, rybízovým nebo ananasovým džusem, vanilkovým luskem nebo griotkou.

Svařené víno nenechávejte vařit

Podle Libora Řezáče vznikl recept na svařené víno proto, aby se kořením zastřela nevalná chuť podřadného vína. „Při přípravě by víno nemělo vařit. Zastavit zdroj tepla bychom měli, když se v tekutině objeví první bublinky. K vypařování alkoholu dochází už při 78°C, a tak bychom nápoj rozhodně neměli vařit,“ varoval kavárník. „Servírovat punče i svařená vína je vhodné v nádobách, které dobře drží teplo. Mohou být skleněné i porcelánové. A nápoj se pak může ozdobit plátkem citronu nebo pomeranče,“ poradil Řezáč.

Admirál ředil námořníkům rum. Vznikl grog

Zajímavý je i příběh dalšího oblíbeného zimního alkoholického nápoje - grogu. „Na lodích britského námořnictva se rum podával námořníkům. Ti to ale často s jeho konzumací přeháněli. Admirál Vernon začal námořníkům rum ředit horkou vodou, aby se tak rychle neopili. Admirál měl podle svého pláště přezdívku Old Grog, a tak se nápoji začalo říkat grog. Jde tedy o rum zalitý horkou vodou, doslazovaný cukrem a obohacený šťávou z citronu. Podobným způsobem můžeme horký nápoj připravit i z jiných alkoholů, třeba z whisky, koňaku nebo ginu.

Na závěr poradny prozradil Libor Řezáč recept na nápoj vařonka. „Při přípravě se nasype do hrnce cukr a nechá se zkaramelizovat, zalije se vodou, přidá se koření a povaří se. Následně doplníme vodkou nebo režnou. Při nalévání do hrníčků ještě dochutíme máslem,“ inspiroval jihlavský kavárník.

Recept: vánoční punč

1l černého čaje
1l pomerančové šťávy
2l červeného vína
0,5l tuzemského rumu
koření dle chuti

Recept: vařonka

200g pískového cukru
3dcl vody
3dcl vodky
koření
lžička másla

Chat s Liborem Řezáčem

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.