Rady s podáním přiznání na finančním úřadě příliš nečekejte

14. březen 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme s daňovým poradcem Kamilem Rodem mluvili o změnách v daních z příjmu a také o úskalích, která jsou spojená s podáním daňového přiznání.

Zaměstnanec, který má příjmy pouze ze zaměstnání, může požádat svého zaměstnavatele, aby za něj daňovou povinnost vyřídil. Pokud ale máte ještě další příjmy, například z jiné činnosti, pronájmu, podnikání a takový příjem je vyšší, než 6000 Kč měsíčně, tak jste povinni podat daňové přiznání sami za sebe. A samozřejmě daňové přiznání musí podávat i další výdělečné osoby, například OSVČ nebo podnikatelé.

Daň musíte platit i z pojištění

Pokud budete mít úraz a máte sjednané pojištění s náhradou ušlé mzdy, kdy dostáváte sjednanou částku po dobu nemocenské a pojišťovna už daň sama neodvedla, máte povinnost podat daňové přiznání a z vyplaceného pojistného odvést daň ve výši 15 procent.

Nezapomeňte platit daň, když něco pronajímáte

Jestliže například pronajímáte byt za 9.000 Kč měsíčně, je váš roční příjem z nájmu 108.000 Kč. K tomuto příjmu můžete použít buď skutečné výdaje, například odpis nemovitosti nebo paušální výdaj 30 procent. Ze zbývající částky pak platíte daň 15 procent. Další výdaje jako je fond oprav a podobně, do výdajů nelze započítat.

Finanční úřad nemá povinnost s daňovým přiznáním radit

Kdo si s přiznáním k dani neví rady, nemůže spoléhat na pomoc finančního úřadu. Ten takovou povinnost nemá. Je však zvykem, že ke konci března jsou na úřadech vyčlenění pracovníci, kteří daňová přiznání přijímají. Pokud si všimnou nějakých chyb nebo nesrovnalostí, tak vás na ně mohou upozornit. Nelze však na to spoléhat. Na úřad byste měli přijít s řádně vyplněným přiznáním.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.