Řecko stojí za to ochutnat, radí majitelka cestovky

2. červenec 2015
Dobré odpoledne

V Řecku i na Vysočině jsou začátkem července stejné teploty. Ostrov Rhodos hlásil 2. července 29 stupňů, v Třebíči bylo 30. Podle meteorologů i cestovních delegátů to není úplně obvyklé. Pokud si někdo chce užít teplo jihoevropské, nemusí se i přes nejistou finanční situaci řeckého státu bát.

„Zprávy od zákazníků i od našich partnerů z Řecka mě uklidňují. Samozřejmě, že v dnešní době je lepší vzít si hotovost. To je nejjistější, ale restaurace obvykle karty berou. Samozřejmě ale můžeme počítat s tím, že narazíme na výjimky,“ přidává svoje nejčerstvější zkušenosti Renata Wochnerová z jihlavské cestovní agentury AC Tour.

Jídlo v Řecku není pro Čechy cenově nedostupné

„Ceny jsou přibližně stejné,“ říká Renata Wochnerová a pokračuje: „Pitnou vodu koupíte za necelé euro – to znamená asi za dvacetikorunu, chleba stojí kolem padesátikoruny za bochník. A pivo v restauraci seženete kolem čtyřiceti korun.“ Ostrovy jsou o málo dražší než letoviska na pevnině, protože se tam musí všechno dovážet.

Zkušená delegátka navíc doporučuje Řecko ochutnat. „Rozhodně stojí za to tu zemi poznávat, zkuste si půjčit auto nebo skútr a sami si ostrov projet. Třeba ty zapomenuté romantické plážičky. Můžete narazit na tavernu, kde široko daleko nikdo není a ochutnat kalamáry, tzatziki a všechno to typické dobré řecké. Naopak Egypt, Tunis, tam je lepší mít stravu zajištěnou,“ radí Wochnerová. Zaplatit si all-inclusive je dobré třeba pro rodiny s dětmi.

Řekové nemají dovolenou

Hlavní sezóna je pro Řeky červenec a srpen. Místní lidé si v těchto měsících nevybírají dovolenou, jak je to zvykem třeba v Itálii. „Řekové pracují celé léto v turistickém ruchu, volno mají až v zimě,“ upozorňuje Renata Wochnerová. Nestane se tedy, že přijedete na dovolenou a pláže budou plné místních.

Turistům, kteří chtějí jet do Řecka poprvé by delegátka doporučila ostrovy Kréta, Rhodos, Korfu a Kos. „Je tam zajištěné veškeré zázemí. Jsou tam na turisty nachystaní. Pro pokročilejší doporučuji ostrovy Kasos nebo Karpathos.“

Větrné pobřeží Kréty

Kréta patří mezi nejoblíbenější turistické cíle. Počasí je tam navíc výborné až do poloviny října. A jaká letoviska vybrat? „Na Krétě jsou krásné pláže kolem Rethimna, velké písečné, s pozvolným vstupem do moře. Jih není vhodný pro ty, kteří nemají rádi větrné pobřeží. Matala, Plakias - tam od Libyjského moře fouká. Ale krajina je to nádherná – je v to v horách, úžasné,“ shrnuje svoje zkušenosti Renata Wochnerová.

Chat s Renatou Wochnerovou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.