Řidič nebo dělník. V současné době nedostatkové zboží na trhu práce

31. leden 2018

Kdo chce změnit práci, má právě v této době nejlepší možnost. Nejen, že je velký výběr volných míst, ale zároveň je díky nedostatku pracovníků možné vyjednat si i zajímavé finanční ohodnocení. O situaci na trhu práce v našem kraji, jsme mluvili s Jarmilou Klejzarovou z Úřadu práce v Jihlavě.

„Pokud jsme měli ke konci roku podíl nezaměstnaných osob 3,8 procent, tak to obsahovalo slabých 13 tisíc uchazečů o zaměstnání. V lednu jsme trochu navýšily počty uchazečů,“ říká host. Jedná se ale spíše o výkyv s ohledem na sezónu. Ten je způsobený především ukončením pracovních smluv, které jsou ke konci roku, a pravidelně se tento výkyv opakuje.

Největší sháňka je po dělnících a řidičích

Aktuálně je na Vysočině přes 7000 volných pracovních míst a navíc se je nedaří obsazovat. Nejčastěji se jedná o strojírenské pozice, technická místa, manipulační dělníky, řidiče a volná místa jsou také v oblasti gastronomie. Kdo má zájem o práci prodavače, také nebude v současné době na Vysočině hledat dlouho.

Na výši mezd Úřad práce vliv nemá

I přesto, že se nedaří dané pozice obsazovat, nemá Úřad práce žádnou páku na to, aby zaměstnavatelé zvedli mzdy, které nabízí. To je v plné kompetenci každé firmy. Úřad práce může pouze sledovat, zda jsou dodrženy všechny náležitosti dané zákonem, například jestli zaměstnavatel dodržuje minimální mzdu.

Lidem na 50 může úřad nabídnout dotované místo

I přes nízkou míru nezaměstnanosti žije stereotyp o těžkém hledání práce u lidí nad 50 let. Úřad práce musí sledovat, zda nedochází k diskriminaci. Ale důležité je i to, jestli takový člověk má zájem o práci. Pokud ano, může Úřad práce nabídnout rekvalifikační kurzy nebo dokonce dotované pracovní místo.

Změny na trhu práce se příliš neočekávají

„Předpokládáme, že situace bude stabilní. Určitě přijdou sezónní vlivy, to znamená, že nezaměstnanost bude mírně klesat, protože začne být lepší počasí. Každý rok bývá v dubnu nezaměstnanost nejnižší. To bude i letos stejné. Signály o tom, že by se na trhu práce mělo dít něco zásadního, ať směrem nahoru nebo dolů, v tuto chvíli nemáme,“ říká host.

Spustit audio