Rozdíly v cenách na českých horách mohou být až dvojnásobné

15. únor 2017
Dobré odpoledne

České hory letos nabízí mimořádně dobré lyžařské podmínky. Jak se pohybují ceny skipasů a ubytování v tuzemsku, jsme probrali s místopředsedou Asociace cestovních kanceláří České republiky Petrem Krčem. Na českých horách jsou nejoblíbenější střediska, která jsou v nadmořské výšce aspoň 600 m. n. m. a výše a mohou tak zajistit aspoň částečnou sněhovou stabilitu.

Češi proto vyhledávají lyžování hlavně v Jizerských horách, Krkonoších, na Šumavě, v Beskydech a Jeseníkách.

Rozdíly v cenách skipasů mohou být až dvojnásobné

Každý lyžař by se měl dopředu informovat, na kolik ho lyžování vyjde. Mezi jednotlivými středisky totiž mohou být značné rozdíly a je důležité vědět, jestli nám stačí kratší sjezdovka, kde budeme jezdit s dětmi nebo hledáme náročnější sjezdy.

Za den lyžování až 850 Kč

Nejdražší skipasy jsou Krkonoších. V sezoně počítejte s denním skipasem na Medvědíně-Horních Mísečkách za 850 Kč. O stovku méně zaplatíte na Černé Hoře nebo v Peci pod Sněžkou. Ale třeba v Jeseníkách je nejdražší Červenohorské sedlo, ale cena je 500 Kč. V Beskydech na Bílé zaplatíte dokonce jen 480 Kč a to je téměř polovina oproti Krkonoším.

Pobyty na českých horách se mění

Už to není tolik o lyžování. Na vině mohou být i horší sněhové podmínky posledních let. Areály, které na to nereagují, přichází o zákazníky. „Klientela se přelévá do relaxačních pobytů. Oni sice jsou na horách, ale jsou to procházky, wellness, kafíčko, zákusky, koukají se na lyžaře, ale sami nelyžují,“ říká Petr Krč.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.