Rybičky náš pobyt na týdenní dovolené zvládnou, papoušci nebo křečci ale nikoliv

18. červenec 2017

V létě se všichni těšíme na dovolenou, ale méně nadšení jsou naši domácí mazlíčci. Často je s sebou vzít nemůžeme nebo už samotná cesta je pro ně stresující. Starosti přitom můžeme mít i s drobným zvířectvem, jako jsou papoušci, křečci nebo morčata. Jak se o vše postarat, přišel říct prodejce potřeb pro zvířata Jaroslav Svoboda.

Konkrétně u akvárií a akvarijních rybiček nemusí náš pobyt na dovolené představovat žádný problém, pokud se průběžně o akvárium dobře staráme. Zhruba týden před odjezdem na dovolenou udělejte běžnou údržbu akvária, vyměňte část vody a tím si akvárium připravíte na období vaší dovolené.

Dobře krmené akvarijní rybky vydrží bez potravy i týden

Pokud jsou naše rybičky pravidelně a dobře krmené, jsou zdravé, tak bez potíží přižijí i týdenní půst. Určitě ryby před odjezdem nepřikrmujte nebo do vody nedávejte zbytečně velké dávky krmiva. Můžete tím zkazit vodu a po návratu z dovolené vás může čekat nepříjemné překvapení v podobě uhynulé celé populace. Existují ale tzv. potravinové tablety, které můžete vložit do akvária a ryby si z nich postupně odebírají potravu.

U psů a koček nezapomeňte na očkování

Před cestou do zahraničí si pečlivě zkontrolujte očkování vašeho domácího mazlíčka. Navíc s sebou musíte mít i tzv. očkovací pas. Ten vám vystaví veterinář. „Očkování nenechávejte na poslední chvíli. V zahraničí vám pak očkování neuznají, když například pejsek dostane vakcínu týden před odjezdem,“ upozorňuje Jaroslav Svoboda. Navíc musí mít zvíře i čip.

Papoušky, morčata nebo křečky samotné nenechávejte

„Když si bereme takové zvířátko, tak si musíme uvědomit, že takový závazek jsme si k zvířeti udělali a měli bychom se o něj starat. Takové zvíře bez dohledu bych nedoporučoval. Voda v napáječkách se zkazí. Tady bych se přimlouval za zvířátka, domluvit se s babičkou, dědečkem, se známýma a papouška s klíckou nebo křečka někam odvést, aby bylo pod dohledem,“ radí host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.