Rybkám víkendová hladovka neublíží

28. květen 2015
Dobré odpoledne

Krmení rybiček o víkendu je někdy pro majitele akvárií problém. Akvarista Jaroslav Svoboda doporučuje ryby zbytečně nepřekrmovat: „Nedávat jim dvojitou dávku, aby se nekazila. Víkend pro ryby neznamená vůbec žádnou hladovku, v přírodě hladoví daleko déle. Když je nepřízeň počasí nebo když se vytírají, tak nepožívají potravu třeba týden až tři týdny, ale příroda to zařídila tak, že to přežijí. Když krmíme pravidelně celý týden, tak pro ně víkend nic neznamená.“

Pokud odjíždíme na další dobu, třeba na týden či deset dní do Chorvatska nebo jinam k moři, můžeme do akvária dát takzvané víkendové krmení. „Berme si od těch lepších značek, ať je krmivo kvalitní,“ doporučuje akvarista. Množství se určuje podle počtu ryb, což se dočteme v návodu u každého z nich.

Pro ryby je nebezpečné, když vypnou proud

Nastává období tepla, které je pro ryby nebezpečné. Když se akvárium přehřívá, ubývá kyslík, právě proto je nutné vyměňovat často vodu. Tu bychom měli vyměnit také než odjedeme na dovolenou, asi půl až tři čtvrtě jejího množství. „Nejlepší doba je asi tak týden před odjezdem, protože po každém zásahu se může v akváriu něco přihodit, tak abychom to mohli ještě včas napravit,“ říká Jaroslav Svoboda.

Jaroslav Svoboda s moderátorkou Dášou Kubíkovou

Dalším nebezpečím jsou letní bouřky, když je výpadek proudu a na nějakou dobu přestane fungovat čerpadlo. „To je pro ryby velmi nebezpečné, špatně snášejí deficit kyslíku, který zde také nastává,“ upozorňuje akvarista. Proto když odjíždíme, je dobré dát někomu klíče, aby přišel akvárium zkontrolovat. Současně můžeme pomoci tak, že si pořídíme záložní zdroj, malý motorek s hadičkou a kamínkem, který do vody také vhání vzduch. Voda je tím pádem lépe okysličená a právě tento záložní zdroj nám udržuje ryby při životě. „Ryby, když se dusí, jdou stejně jako kapři v rybníku k hladině,“ popisuje Jaroslav Svoboda, jak poznáme, že ryby nemají dost kyslíku.

Nedávejte akvárium na slunce

Když dopadají sluneční paprsky do vody, podpoří se růst řas, ovšem když v akváriu řasy převládnou, zvýší se tím i počet dusíkatých látek. „V létě se přehřívá teplota vzduchu v bytech, je teplo, a když teplota stoupne nad přirozených 25 stupňů, třeba i 27 nebo 28 stupňů, ryby se v takové vodě také snáz dusí. Proto upustíme asi třetinu vody, a opatrně pomalu přiléváme studenou vodu, aby se ochladila,“ doporučuje majitel prodejny Rybičky a zvířátka Jaroslav Svoboda.

Chat s Jaroslavem Svobodou

autor: dak
Spustit audio