Rychlokurz správného grilování

21. červenec 2015
Dobré odpoledne

Grilování vypadá jako snadný způsob přípravy, ale děláme v něm řadu chyb. Věděli jste třeba, že maso by mělo být naložené nejlépe 24 hodin a před vložením na rošt bychom z něj měli setřít přebytečný olej a koření, aby nekapalo do žhavého? Anebo že maso můžeme ponořit do ochuceného oleje nejen před pečením, ale taky až po něm? S kuchařem z jihlavského SmileBaru Jaroslavem Veselým si v grilování uděláme jasno.

1. Co grilovat libové nebo tučnější? Záleží, jak naložíte

Neplatí, že prorostlé maso je na gril lepší než libové. Jde o to, jak se naloží. Krkovici třeba stačí dát jen do oleje, sušší krůtu můžete namočit do majonézy. Aby každý plátek zůstal šťavnatý, pořiďte si na otáčení kleště – když píchnete do masa, dírou odtéká šťáva a bude suché. U větších hovězích steaků platí nechat po ogrilování maso pár minut doběhnout na talíři. Ze zeleniny doporučuje Jaroslav Veselý cuketu, lilek, rajče, cibuli nebo paprika.

2. Na jak dlouho naložit? Klidně na týden

Maso má zůstat v marinádě několik hodin, aby se chuť koření mohla dostat dovnitř. V případě nejvyšší nouze, naložte maso po obědě a večer grilujte. Ale natřít flákotu až těsně před vložením na rozpálený gril je pozdě. Odborníci radí maso naopak před vložením na rošt otřít, aby z něj olej nekapal do žhavého. Jaroslav Veselý doporučuje naložit maso klidně na týden. Musíme ho ponořit do česneku a do soli a nejlépe i zatížit. Určitě se nezkazí a bude potom krásně šťavnaté.

3. Nestíháte nakládat? Dejte masu lázeň až po grilování

Pokud nestíháte naložit krkovičku, dejte ji do bylinkové lázně až po pečení. Nejprve osolené maso opečte na grilu a teprve potom ho potom ho potopte do směsi oleje a bylin. Jaroslav Veselý radí olej, česnek, tymián nebo rozmarýn a do této omáčky potopit upečené maso na 2-3 minuty a nasákne vůni bylinek a česneku.

4. Do čeho naložit? Do majonézy!

Nejjednodušší způsob je koupit si marinádu, ale není to nejlevnější, ani nejchutnější. Připravit si vlastní směs nedá moc práce a můžete si přitom pohlídat kvalitu surovin. Stačí smíchat olej s bylinkami ze zahrádky, ale můžete zkusit taky majonézu. Jaroslav Veselý doporučuje: Nakrájíme krůtí maso na kostky asi třícentimetrové a naložíme je do směsi majonézy, cibule, soli, pepře a kurkumy. Necháme tři až čtyři hodiny a potom opečeme. Majonéza dokáže maso zkřehčit.

4. Jak grilovat? Škatulata, hýbejte se

Hovězí a vepřové maso radí kuchaři vytáhnout z ledničky přibližně dvě hodiny před pečením, aby nemělo na roštu teplotní šok. Často prý děláme chybu v tom, že dáme naráz na rošt moc porcí. Lepší je si maso rozprostřít tak, že silnější plátky dáme ze začátku na střed, kde je větší žár a po chvíli dopékáme na okraji roštu, aby bylo upravené i uvnitř. Větší kusy masa nebo ty, co se hůř propékají, např. kuřecí stehna s kostí. Je dobré vložit doprostřed roštu a uhlí shrábnout na stranu, aby nebylo přímo pod masem.

Chat s Jaroslavem Veselým

autor: Petra Emmerová
Spustit audio