Šaty na ples nemusíte kupovat, dají se půjčit

9. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Nejvíce práce mívají půjčovny před maturitními plesy, které začínají už koncem prosince. „Je to tak, už od září si chodí šaty vybírat maturantky, a to až do konce roku. Ostatní ženy nechávají výběr až na polovinu listopadu. Plesová sezóna pak končí v březnu. V průběhu roku se ale chodí půjčovat šaty i do opery nebo na podnikové večírky,“ říká Dana Hejsková z půjčovny společenských a svatebních šatů Tara.

Dana Hejsková také doplňuje: „Většinou si ženy chodí vybírat šaty s předstihem i z toho důvodu, že když je na nich potřeba nějaká úprava, tak ji provedu a je na to čas. Stane se ale i že přijdou zákazníci v pátek, vyberou si a odejdou se šaty, které potřebují hned na druhý den.“

Děvčata se také předem v šatech ráda fotí a pro radu si berou s sebou kamarádky, přítele nebo maminku. Radit ale může svým zákaznicím i Dana Hejsková. „Říkám jim, aby se hlavně v daném modelu cítily dobře. Když někomu nesluší, snažím se naznačit, že střih není lichotivý, někdy navrhnu šaty, které se dámě na ramínku nelíbily, ale často se stává, že právě v nich odchází.“ Starší ženy už vědí, co jim sluší, ale někdy si vezmou partnera pro radu také s sebou.

Po nových modelech se rozhlížím všude

Šaty, obleky a doplňky hledá Dana Hejsková v časopisech, na módních přehlídkách, má své dodavatele a sleduje i web. „Letošní trendy jsou krajky, tyly a šifony, což je velice ženské,“ uvádí. V půjčovně visí ale i šaty nadčasové, ty se pak nosí, dokud vydrží. Jsou v oblibě u střední generace žen. Ne každé přání se ale dá splnit. Když dáma touží po lehké kalhotové róbě, ta poslední dva, tři roky téměř nejde sehnat.

Pro muže nabízí půjčovna smokink, k němu i šerpu nebo frakovou košili či motýlka. „Frak máme i s cylindrem a nabízíme i civilnější obleky s vysokým leskem vhodné pro společenské příležitosti,“ láká Dana Hejsková. Dodává, že někdy si zákaznice vybere společenské šaty a partner, který ji doprovází, nakonec odchází také v půjčeném obleku, i když to původně neměl v úmyslu. Pár spolu pak může i pěkně ladit.

Chat s Danou Hejskovou

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.