Sebedůvěra dítěte je pro vstup do nového kolektivu důležitá

27. srpen 2015
Dobré odpoledne

Nástup vašeho dítěte do mateřské školky nemusí vždy dobře dopadnout. A to v případě, že dítě není na nový kolektiv připravené. Najednou je odloučeno od rodičů, se kterými do určitého věku pobývalo. Pro něj je to velká změna, která může končit pláčem a nechtěním docházet do školky. A rodiče mohou mít starosti a výčitky.

Centrum pro rodinu Jihlava nabízí sociální služby pro rodiny v tísni a pro rodiny nacházející se v obtížných situacích. Pořádá i kulturní a společenské akce zaměřené hlavně na rodiny s dětmi. Jsou sestaveny tak, aby upevnily společenské vztahy.

„Pořádáme různé plesy, karnevaly, výstavy, nabízíme také programy pro základní a mateřské školy, které poukazují na upevnění morálních hodnot člověka,“ říká Marie Fohlová.

Zúčastnit se můžete i různých kurzů, které nabízí mimo jiné i rodičovské kurzy. A v neposlední řadě Centrum pro rodinu nabízí i klubovou činnost s pravidelnými programy pro rodiče s dětmi, které upevňují vztahy mezi nimi.

Práce s dětmi v kolektivu

„Klubové a volnočasové programy jsou vhodné k tomu, že se rodiče interaktivní formou za pomocí lektorky učí pracovat s dítětem, které získává zdravou sebedůvěru, a rodiče mají jistotu, že jejich potomka v budoucnu nic nepřekvapí,“ usmívá se Eva Šalandová.

Děti s určitou poruchou

„Těmto dětem nabízíme služby skrze pracovnice, které docházejí do rodin. Patří sem například program Neposeda pro děti neklidné nebo děti, které nemají stanovenou konkrétní diagnózu. Naše organizace spolupracuje s psychology, dětskými doktory a jinými odborníky, takže si myslím, že ta péče je velmi dobrá,“ dodává Marie Fohlová.

Otužování dětí

„V tomto programu jsou děti vystavovány sociálním kontaktům a podobným situacím za přítomnosti a pomoci rodičů,“ vysvětluje Eva Šalandová a pokračuje: „Rodiče jim pomáhají dané situace rovněž řešit. I tímto výukovým způsobem se děti spoustu věcí naučí. Například jak si půjčit hračku, poprosit o ni, nebo jak se nebát ostatních lidí.“

Navštívit Centrum pro rodinu můžete již s dítětem od 6. měsíce věku. Spoustu věcí se naučíte, dítě se stane odolnější, nebude mít tolik strach z nového prostředí, odloučení od rodičů a lépe se adaptuje v novém prostředí, jako je mateřská školka, nebo škola.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.