Sluneční brýle se hodí řidičům i na podzim - nízké sluníčko umí potrápit stejně jako to letní

12. říjen 2015
Dobré odpoledne

Podzim si většina řidičů asi spojí s tím, že hůř vidíme. Ráno bývá mlha, když mrholí nebo se začíná šeřit, je snížená viditelnost. „Zkracuje se den, víc se jezdí na světla, hůř všechno vidíme. Třeba protijedoucí vozidla vidíme později. Navíc nám sluníčko, které je nízko nad obzorem, víc svítí do očí,“ upozorňuje instruktor autoškoly Musil Karel Bílek.

A zdůrazňuje, že sluneční brýle se hodí řidiči nejen v létě, ale právě i na podzim. „Máme sluníčko proti sobě nebo nám svítí do očí i přes zpětná zrcátka. A když bude ještě mokrá silnice, na které se budou paprsky odrážet, a pojedeme dlouho směrem na západ, sluneční brýle se budou hodit,“ vysvětluje zkušený instruktor.

Houbaři, do lesa s autem opravdu nesmíte, ani když tam nejsou značky

V říjnu bývají vidět na lesních cestách desítky aut houbařů. Podle Karla Bílka auto v lese parkovat nemůžeme, ani když tam nejsou značky zákazu vjezdu: „I když tam nejsou značky, nesmím s autem do lesa. Ledaže byste nechali auto na kraji silnice a oddiskutovali to potom jako krajnici. Ale nesmím bránit výjezdu do lesa, z lesa, nesmím bránit vjezdu na pozemní komunikaci. Po polní cestě můžeme jet, pokud na to máme auto a není tam dopravní značka, která by nám to zakazovala,“ upozorňuje na rozdíl mezi lesní a polní cestou Bílek.

Chodci, běžci i cyklisté, oblečte se tak, ať jste lépe vidět

V podzimních dnech a večerech jsou hůř vidět i chodci a cyklisté. Právě chodci nebo běžci si často neuvědomují, že oni u přechodu sice auto vidí, ale sami vidět nejsou. Lektor Bílek radí pořídit si aspoň reflexní doplňky a upozorňuje, že se chystá zákon, který chodcům viditelné oblečení přímo nařídí: „Nová pravidla provozu jsou nachystaná ke schválení a říkají, že chodci za snížené viditelnosti a mimo trvale osvětlené vozovky budou muset mít reflexní vesty.“ Zákon zatím čeká na schválení v parlamentu.

Lidé na kole mají mít povinně vzadu blikačku, pokud je vozovka souvisle osvětlená, stačí vpředu také blikačka, jinak musí mít kolo vpředu světlo - reflektor.

S mlhovkami spíše opatrně

Podzimní měsíce jsou spojené s ranními mlhami. Kdy použít mlhovky, vysvětluje Karel Bílek: „Podle pravidel provozu se mlhovky používají vždy, když je mlha, sněžení, hustý déšť. Zadní jsou povinná vždycky, přední používáme podle uvážení. Byl bych proti tomu použít zadní při mírném dešti nebo když se setmělo, oslňuje to další řidiče.“

autor: Petra Emmerová
Spustit audio