Sněhové frézy potřebují aspoň 5 cm sněhu

22. leden 2018

Na Vysočině v polovině ledna napadl sníh. Dříve zřejmě nic neobvyklého, poslední dobou jsme si ale zvykli, že sněhu ani v našem kraji příliš není. Přesto se bez zimní údržby silnic a chodníků neobejdeme. Koho bolí při odmetání nebo odhazování sněhu záda, má možnost si zakoupit sněhovou frézu. O správném výběru jsme mluvili s Petrem Šmejkalem.

První modely sněhových fréz byly vždy se spalovacím motorem. Dnes jsou na trhu frézy i s elektrickým pohonem, které stačí zapojit do zásuvky. A nejen to, je možné pořídit i frézu, která má vlastní baterii a kabel potřebujeme jen při dobíjení.

Fréza odklidí jen určité typy sněhu

„V podstatě se jedná o sníh, který je čerstvě napadaný a ještě není přimrzlý nebo neprošel několika dny výkyvů teploty. A dalším pravidlem pro použití sněhové frézy je to, že sněhová vrstva musí být trochu silnější, minimálně 5 cm, aby vůbec fréza dokázala sníh pobrat a odklidit,“ vysvětluje Petr Šmejkal.

Ceny sněhových fréz začínají na 2.500 Kč

Ceny se liší hlavně podle velikosti a pohonné jednotky. Největší benzínové frézy pak mohou stát i 120.000 Kč. Hodí se ale většinou na odklízení velkých ploch. Naopak nejlevnější fréza vám bude stačit k odklízení sněhu u vjezdu do garáže a chodníku kolem plotu. „Je to fréza, která má záběr 35 cm, takže je o něco větší, než lopata,“ vysvětluje host.

Fréza je podobný stroj, jako sekačka na trávu

Servis a údržba se tak hodně podobají právě sekačce. „Po jednom roce by se měla udělat údržba jak na sekačce, tak na sněhové fréze. To znamená výměna oleje, filtru,“ říká host. Fréza je uzpůsobená na studené zimní starty, to znamená, že ji nemusíte skladovat nikde v teple. Výjimkou jsou frézy s akumulátorem, kterým obecně chlad příliš nesvědčí. Akumulátor je odnímatelný a měli byste ho skladovat v teple.

Spustit audio