S odpadky z kuchyně vám pomůže klubko žížal

4. únor 2016
Dobré odpoledne

I když nemáte zahrádku ani kompost, můžete si doma vytvářet vlastní zeminu. Zpracovat slupky od jablek, skořápky od vajíček nebo i vařenou zeleninu vám pomůžou kalifornské žížaly. „Chov žížal je podobně jako starost o kočku nebo psa citlivá záležitost. Než si na žížaly zvyknete a sladíte se s nimi, chvíli to trvá. Nesmějí se krmit moc, ani málo a někdy vyžadují i trochu vláhy. Stačí pokropit sprejem s vodou. Kdyby totiž měly v kompostéru příliš sucho, mohly by vylézat ven,“ upozornila Lenka Novotná, která má s chovem žížal ve vermikompostéru zhruba roční zkušenost.

Speciální nádobu, která se nazývá vermikompostér můžete mít v kuchyni, na chodbě nebo během letních měsíců i venku na balkóně. „Žížaly jsou citlivé na teplotu. Ta by se neměla dostat z rozmezí 5 – 20 stupňů Celsia. Pozor taky na slunce, abychom si živé pomocnice neuvařili,“ varovala Lenka Novotná v odpolední poradně na Regionu.

Vermikompostér vypadá jako stolička

Vermikompostér je nejčastěji čtverec o straně padesát centimetrů na čtyřech nožkách. Má více pater a pokaždé, když žížaly zaplní jedno patro substrátem, přesunou se za potravou do vyššího patra. Hlínu pak můžeme odebrat a uvolněné patro vyčistit. To je potřeba zhruba jednou za měsíc. Po smíchání s běžnou zeminou se do získané hmoty dají sázet květiny nebo ji můžete nasypat v parku ke stromu. „Produkt žížal je podobný rašelině a obsahuje velké množství živin a je pro rostliny vlastně takovým hnojením,“ potvrdila Novotná.

Zbytky z kuchyně neplesniví ani nehnijí

Pokud své domácí mazlíčky dobře krmíte, zbytky neplesniví ani nehnijí. „Žížaly zkonzumují slupky a odkrojky z ovoce a zeleniny, sáčky od čaje, kávovou sedlinu, papírové ubrousky, zbytky chleba a další bioodpad. Do vermikompostéru naopak nepatří olej, sádlo a jiné tuky, mléčné a masné výrobky ani chuťově výrazné potraviny například zázvor,“ vyjmenovala Lenka Novotná.

Zbytky čtyřčlenné rodiny zpracuje asi pět set žížal

Vhodné strávnice, které vám pomohou zpracovat odpad z kuchyně, můžete sehnat od jiných chovatelů. Internet nabídne po zadání hesla kalifornské žížaly nebo vermi kompostování celou řadu odkazů. „Každá rodina má jiný objem zpracovatelného odpadu. Žížaly se ale časem sami přizpůsobí a množí se právě podle toho, kolik mají potravy,“ vysvětlila Novotná.

Ze dna zařízení si stočíte i tekuté hnojivo

Na dně kompostéru se shromažďuje také tak zvaný žížalí čaj. Také ten je možné použít jako tekuté hnojivo třeba pro pokojové květiny.

Spustit audio