Špatný styl plavání našemu tělu moc nepomůže

24. leden 2018

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme přivítali lektorku plavání Hanu Lexovou. Řeč byla především o zdravém plavání, ale i dalších aktivitách, které můžeme ve vodě provádět.

„Ve vodě mohou plavat těhotné ženy, děti, voda je vhodná i na aqua aerobic, aqua zumbu. To je cvičení s tanečními prvky ve vodě. Dále to mohou být zdravotní rehabilitační cvičení,“ vyjmenovává další možnosti vodních aktivit Hana Lexová.

Aqua aerobic šetří klouby

Díky tomu, že nás voda nadnáší, tak jakékoliv cvičení ve vodě je mnohem šetrnější pro klouby, ale taky k páteři. Naopak vyšší odpor vody způsobuje to, že musíme více zapojit svaly. A to například i při jednoduchém pohybu jako je zvednutí nohy nebo upažení. Svaly tak více posilujeme a cvičení je efektivnější.

Nejzdravějším plaveckým stylem je kraul

„Plave se v jedné linii. Pokud se nadechujeme na obě strany, tak je naprosto symetrický. A zvládneme s ním zaplavat i spoustu kilometrů, což v tréninku potřebujeme. Těžko se nám bude plavat znak někde v rybníku, kde nevíme, kam plaveme,“ vysvětluje Hana Lexová.

Nejhorší je hlava v záklonu

Když plaveme prsa a nepotápíme hlavu a máme ji v záklonu, tak nadměrně zatěžujeme krční páteř, šíjové svaly a pokud se k tomu ještě přidá šikmý střih nohou, při kterém dochází k vytočení pánve, tak se navíc přetěžuje i bederní páteř. Takové plavání pak není vůbec zdravé.

Spustit audio