Strollering budí pozornost, ale maminky u něj hubnou

25. září 2014
Dobré odpoledne

„Cvičení s kočárkem - strollering - vymyslela Edita Berková, cvičitelka pilates a fitness instruktorka, která má vystudovanou tělovýchovu na pedagogické fakultě. Když se ocitla na mateřské, přemýšlela, jak provozovat nějaký sport, aniž by potřebovala hlídání pro svou dceru. Napadlo ji spojit procházku s fitness cvičením a posilovacími cviky na spalování tuků,“ vysvětluje v poradně cvičitelka ze žďárského mateřského centra Srdíčko Martina Sejkorová. Název vymyslela také Edita Berková, a to podle anglického slova stroller, což znamená kočárek.

K tomuto cvičení by měly mít maminky dobrou pevnou obuv a počítat s tím, že se jde cvičit ven za každého počasí. Obvykle se cvičí ve větších skupinách maminek s kočárky ve vhodném terénu. Jak popisuje Martina Sejkorová, po úvodním zahřátí a předvedení nových cviků se jde na delší procházku. „Ta by měla trvat minimálně 20 minut, aby v těle došlo ke spalování tuků. Při této procházce se využívají prvky zvané kardiocviky, které pomáhají zvyšovat tepovou frekvenci. Při tepové frekvenci 130 bychom měly vydržet nejméně dvacet minut, protože až po 16 minutách začne tělo spalovat tuky, do té doby bere zásoby ze škrobů.“

Po procházce následuje posilovací část, kde kočárek slouží mimo jiné k přidržení u posilovacích cviků. „Nezapomínáme ani na břišní partie, které se ve stoje trochu hůře posilují, ale díky základu v pilates máme i cviky na posílení vestoje. Druhý den by maminky nemělo nic bolet, ale cvičení by mělo být cítit, sama jsem byla překvapená, jak je účinné,“ pochvaluje si Martina Sejkorová.

Větší děti, které už celou dobu cvičení většinou nespí, zabaví svačina nebo říkanky, v jejichž rytmu maminky cvičí. Maminky mohou používat i různé pomůcky – overbaly, posilovací gumy a podobně. „Existuje i dance strollering, který využívá tanečních prvků při chůzi nebo kolem kočárku a nebo inline strollering, kde maminky za kočárkem jezdí na kolečkových bruslích,“ prozrazuje žďárská lektorka strolleringu.

Kde nejblíže najdete strollering ve svém okolí, zjistíte na internetové stránce www.strollering.cz, kde je mapa všech instruktorek i v našem kraji.

CHAT:

Michal - Smějí se na vás lidé, když takhle „blbnete“ třeba v parku?:)

Smějí se, ale mile, nijak posměšně. Spíš i zvědavě pokukují, někdy se někdo i zeptá, co to je za cvičení.

Renata - Promiňte, nezachytila jsem to celé. To cvičení vedou normálně nějaké vyškolené vedoucí nebo je to spíš taková spontánní záležitost?

Cvičení vedou vyškolené lektorky, které musí mít nějaké tělovýchovné vzdělání. Já mám například vystudovanou zdravotní tělovýchovu. K tomu je potřeba právě lektorské školení Strolleringu.

Mirka - Můžete prosím ještě jednou napsat adresu na interetu, kde najde, kde se s kočárky cvičí? Díky, Mirka

Adresa je www.strollering.cz, kde si najdete v horní liště kolonku „kde cvičíme“ po té se vám otevře mapka, na které si najdete svoji lokalitu a pokud v ní je nějaká lektorka, najdete tam její profil.

Jana - Dá se tím zhubnout? Potřebovala bych:) Děkuji za kladnou odpověď

Ano, ale jednou týdně to asi stačit nebude. Naučíte se ale, jak by taková hubnoucí procházka měla vypadat. Potom můžete i sama chodit na svižné procházky, trvající třeba i 40 min. ideálně každý den, hlídat tepovou frekvenci a pravidelně jíst po třech hodinách.

autor: dak
Spustit audio