Svatba není veřejnou produkcí

26. duben 2016
Dobré odpoledne

Zkuste si představit, že máte rodinnou oslavu na zahradě, pouštíte hudbu a teď by se stalo, že by za to někdo požadoval peníze. Jak se to má s autorskými právy vysvětlil v rámci Světového dne duševního vlastnictví Václav Balous z Ochranného svazu autorského.

Oslava narozenin nebo svatba není veřejnou produkcí. „Oslava, která přiměřeně odpovídá rodinnému rázu, kde jsou příbuzní, rodina, kamarádi skutečně není veřejnou produkcí. I v mimořádném případě, kdy by hudba hrála přes ulici, tak povaze veřejné produkce to stále neodpovídá,“ uklidňuje Balous. Pro určení veřejné akce přitom není rozhodující počet osob, které se jí účastní. Například svatba se 100 hosty veřejnou akcí není, ale umístění televize nebo rádia v hotelových pokojích už naplňuje kritéria veřejné produkce.

Vkládání chráněných děl na internet je nelegální

„V této oblasti je důležité rozlišit aktivní činnost, kdy uživatel na internet vkládá chráněný obsah tak, aby ho poskytoval někomu dalšímu. To je v rozporu s autorským zákonem. Druhá situace, kdy je subjekt čistým konzumentem, stahuje si hudbu nebo filmy, tak to není v rozporu s autorským zákonem. Nicméně by uživatel měl dbát na to, aby dílo pořizoval ze seriózního zdroje,“ upozorňuje Balous.

Půjčení chráněného díla v rámci rodiny se bát nemusíte

„Pokud si díla vzájemně půjčujeme nebo pouštíme v okruhu osob blízkých, tak je to v pořádku. Není potřeba získat nějaké dodatečné oprávnění. V případě, že bychom dílo půjčovali někomu cizímu, tak bychom už potřebovali licenci,“ upozorňuje Václav Balous.

Úterý 26. dubna je Světovým dnem duševního vlastnictví. Jak ho lidé chápou a co je a co není legální? Martin Vašíček se ptal Václava Balouse z Ochranného svazu autorského

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.