Úleva pro ruce. Namasírovat si je můžete sami a kdekoliv

22. únor 2018

Pozvání do Poradny Českého rozhlasu Vysočina tentokrát přijala cvičitelka jógy a instruktorka zdravotní tělesné výchovy Jitka Macháčková. Tématem byly ruce a správná péče o ně.

„Ruce jsou obrazem našeho těla. Pomocí rukou se dá i diagnostikovat. Jsou specialisté, kteří se tím zabývají,“ říká host. Lidé, kteří pracují s jemnou motorikou, například hodináři, se podle ní dožívají vyššího věku.

Ruce můžete procvičovat kdykoliv a kdekoliv

„Napnete všechny prsty a pak palce schováte do dlaní. Toto střídáte a postupně přidáváte na rychlosti. Je dobré si uvědomit napětí a pak uvolnění mezi tím. Další kombinace je, že při zatnutí pěstí dáte palec ven. O něco náročnější je, když budete varianty střídat,“ doporučuje Jitka Macháčková.

Ruce si sami promasírujte

„Vezmete si prst a začnete od základního kloubu, což je ten dole a po bocích ho můžete stlačit a povolit. A jedete kousek výš. Jednotlivé prsty ze stran a také můžete masírovat ze shora a ze zdola,“ popisuje jednoduchou masáž rukou Jitka Macháčková. Takovou masáž rukou můžete udělat kdykoliv, například při čekání, při sledování televize a podobně.

Spustit audio