Umět se prodat a nebýt negativní. To je cesta k úspěchu na pohovoru

27. březen 2017
Dobré odpoledne

O získání nové práce rozhodují nejen vaše schopnosti, zkušenosti a vzdělání, ale taky to, zda-li všechny vaše přednosti dokážete prodat na osobním pohovoru. Pavel Veselý ze vzdělávací společnosti ABS Wyda přišel poradit, jak na to.

Ještě před samotným pohovorem je důležité si zjistit informace nejen o firmě, ale především o dané pozici. „Není špatné si zjistit informace od lidí, kteří v té firmě pracují. A měl bych vědět, zda-li jsem ten, koho hledají z hlediska toho, co umím,“ říká host.

Oblečení se někdy řeší až moc

„Firma nehledá manekýna, ale hledá někoho, kdo odpovídajícím způsobem zvládne pracovní pozici. Odpovídajícím způsobem znamená i to, že bude firmu nějak reprezentovat. To znamená, když se budu hlásit na manažerskou pozici, měl bych jít v obleku, pokud je to dělnická pozice, neříkám, že bych měl jít v montérkách, ale přiměřeně oblečen,“ vysvětluje Pavel Veselý.

Na pohovoru je nejdůležitější přesvědčit, že mám co nabídnout

„Je spousta lidí, kteří jsou dobří v tom, co dělají, ale bohužel se nedokážou prezentovat. Bojí se v podstatě pochlubit tím, co umí. Personalista nebo ten, kdo vede výběrové řízení, očekává, že ten člověk se mu prezentuje v tom smyslu, já jsem ten, koho hledáte, já tu práci umím,“ říká host.

Negativním postojem si dveře k nové práci zavřete

„Určitě bych nedoporučoval stavět se do nějaké negativní pozice nebo vyjadřovat negativní pocity. Ať už je to ve smyslu, že je problém sehnat práci, že bývalý zaměstnavatel byl strašný, že jsem měl problémy s kolegy, protože si tím dávám nálepku negativisty, potížisty,“ upozorňuje host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.