Únavu zaženete makovým mlékem, říká reflexní terapeut František Hodač

29. leden 2014
Dobré odpoledne

Jak se cítit báječně, jak spravit své bolavé tělo a uvolnit se? To všechno ví reflexní terapeut František Hodač, který byl hostem odpolední poradny na Regionu. Podle něho nám nejvíce pomůže stimulace univerzálního bodu, kdy se uleví zejména žlučníku a játrům.

Můžeme přidat i pohlazení celého obličeje a promačkat reflexní body u ušních lalůčků, které mají vliv na celé tělo. Dobře to vědí například v Japonsku. Tam promačkávají celý ušní boltec. František Hodač radí: „Zkuste z ucha klidně udělat kornout! Nebojme se toho!“ Japonský recept můžeme použít i na malých dětech, však i děti si s ušima hrají samy.

František Hodač poradil i recept na výživu v zimním období. Chybějící vitamíny a enzymy do těla doplní naklíčená semena. Například hrášek stačí nechat v zavařovací sklenici přes noc potopený ve vodě, ráno vodu vylít a sklenici položit na bok, večer opět vodu doplnit a totéž zopakovat dvakrát. Třetí den ráno už si na naklíčeném hrášku, jiné luštěnině či pšenici pochutnáte.

Enzymy jsou dobré pro naše trávení, pro správnou kyselost v organismu a také pomáhají proti únavě a špatné náladě.

Další rada Františka Hodače zní: „Vyrobte si makové mléko. Je to zdroj vápníku, který nám v dnešních dnech chybí a v máku je ho hodně. Nemletý celý mák se namočí přes noc do vody, kde nabobtná, ráno ho stačí rozmixovat, přecedit a vypít. Vyzkoušet můžete i bílý mák, je lahodný a chutná po ořeších. Pro doplnění hořčíku je dobré přidat i kousek banánu, nápoj chutná skvěle a pomáhá proti křečím, je dobrý na svaly, nehty i vlasy,“ dodává.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio