Úrokové sazby ještě půjdou nahoru

24. říjen 2017

Hostem Poradny Českého rozhlasu Vysočina byl finanční poradce Josef Šimon a zaměřili jsme se na hypotéky a úvěry. Řeč mimo jiné byla i o možném zvyšování úrokových sazeb.

Základní úrokovou sazbu už Česká národní banka zvýšila. Komerční banky pro své klienty zatím zvýšily úrokové sazby v rozmezí od 0,3 až po 1 procento. „Očekává se, že úroky půjdou ještě nahoru, teď jen otázka kdy a jak rychle,“ říká Josef Šimon.

Úroková sazba není všechno

„Většina klientů řeší úrokovou sazbu. Ale ta není vždy úplně rozhodující. Záleží i na dalších faktorech, jako je úhrada za uzavření smlouvy, úhrada za odhad, pravidelný poplatek za vedení účtu,“ vyjmenovává host. Platby všech těchto položek pak v konečném důsledku také mají vliv na celkovou výši hypotéky a ne každý si to uvědomuje.

Když vám jdou dluhy přes hlavu, dejte dohromady všechny dokumenty

Jestliže máte dluhů více a nezvládáte je splácet, prvním krokem je dát všechny dokumenty k půjčkám dohromady. Aby bylo jasné, komu a kolik dlužíte. Sloučit půjčky do jedné lze jen ty, které nejsou určené na nějakou konkrétní věc. „Při klasické konsolidaci těžko provedeme nějaké zobecnění, ale z praxe vím, že klidně 4 až 5 tisíc je možné ušetřit,“ říká Josef Šimon.

Rozdíl mezi klasickou a americkou hypotékou je ve využití peněz

„Americká hypotéka je zvláštní typ produktu a liší se v účelu. Hypotéka jako úvěr je vždycky jištěná zástavním právem k nemovitosti. Klasická hypotéka je na bytovou potřebu, na koupi, financování, rekonstrukci, případně vypořádání dědictví nebo společného jmění manželů. Americká hypotéka nemá přesně daný účel. Peníze můžete použít na cokoliv,“ vysvětluje host.

Spustit audio