Ušetřete za vodu díky dotacím na zadržování dešťové vody

17. srpen 2017

Začátkem srpna byla vyhlášena 2. vlna dotací na zadržování dešťové vody. Komu je určena, jak podat žádost a za jak dlouho se vám investice vrátí, o tom hovořil s Tamarou Peckovou Ondřej Samek, odborník na využívání dešťové vody ze společnosti Nicole Česká republika

Nové kolo dotací, které bylo vyhlášeno začátkem srpna letošního roku je určeno pro širokou veřejnost. Lze ji využít jak pro novostavby, tak i pro již postavené domy. Tyto domy musejí být zkolaudované k trvalému bydlení, nestačí tam mít trvalé bydliště. Tato dotace není určena pro právnické osoby a pro rekreační objekty. Je škoda dešťovou nevyužít, určitě je v tom budoucnost.

Systém na využití dešťové vody je poměrně jednoduchý. Stačí svést dešťovou vodu pod zem do akumulační nádrže, do té dát ponorné čerpadlo, napojit čerpadlo na elektrický proud a potom už zaléváte. Není velký zásah do stavby a pro suché oblasti je to velmi vhodné řešení.

Na co všechno jsou dotace určeny?
Jsou tři základní oblasti, a to: na zálivku zahrady – tato dotace je určena pouze pro stávající domy a suché oblasti, dále je určena pro využití dešťové vody ke splachování WC a doplňkově také pro zálivku zahrady a do třetice je to tzv. šedá voda.

Za jak dlouho se mi investice vrátí?
Dotace poskytne maximálně 50% z nákladů. Pro představu: když zaplatíte 100 000 korun, dostanete 40.000 dotaci a 60.000 doplatíte sami. Návratnost investice je zhruba za 8 let, bez dotací do 15 let.

Jaký je zájem o 2. vlnu dotací?
Nové kolo dotací bylo vyhlášeno začátkem srpna 2017, spouštění příjmu žádostí bude 7. září letošního roku. Oproti první vlně žádostí je zájem poměrně malý, ale ještě je čas, tak zájem možná vzroste.

Jak funguje žádost po úřednické stránce?
Je to uživatelsky snadné, není v těchto žádostech nic složitého, stačí pouze odborný posudek a přihlásit se můžete buď elektronicky, nebo osobně. Osobně se lze přihlásit na krajském pracovišti státního fondu.

autor: Bohdana Majerová
Spustit audio