V Chorvatsku vyšší sazby DPH výrazně prodraží stravování v restauracích

12. červenec 2017

K nejbližším přímořským destinacím to z Vysočiny máme zhruba něco kolem osmi hodin jízdy autem a nějakých 750 km, podle toho, odkud přesně vyrážíte. Přesto to zase není taková dálka a za dobu rovnající se jedné nejběžnější pracovní směně se můžete koupat v moři. Povídali jsme si o tom s Martinou Lauerovou.

Když nechcete trávit dlouhou cestu, můžete zvolit buď chorvatskou Istrii nebo severní Itálii, oblast Caorle a Bibione v Benátsku. Obě země mají co nabídnout, i když se liší, jak kulturou, tak členitostí pobřeží. V Chorvatskou jsou častější oblázkové pláže v Itálii písečné.

V Itálii platí zákaz kouření

Italové mají sice zákon zakazující kouření déle než my, přesto kuřáci úplně zkrátka nepřijdou. Restaurace přišly s řešením, kdy větší část vyhrazená hostům se nachází venku, kde se kouřit smí. Jen menší prostor je pak vyhrazený uvnitř. A vzhledem ke klimatu a letním teplotám většina hostů sedí venku. Proto zákaz kouření při návštěvě italských taveren příliš nepocítíte, ať už jako kuřáci nebo nekuřáci.

Chorvatsko už k levným zemím nepatří

„Chorvatsko se přes sezónu už stalo drahou destinací. Jednak kvůli poplatkům, které pocítíme už po cestě, navíc v letošním roce vzrostlo DPH z 13 na 25 procent, což zdražilo jídlo v restauracích,“ upozorňuje host. Navíc si budete muset připlatit i za chorvatskou dálnici, kde letos na sezónu jsou sazby mýta také vyšší.

Ceny v Itálii jsou zhruba stejné

„V Itálii se ceny pořád drží na stejné úrovni, některé ceny dokonce i klesají. Pokud zajdeme nakoupit potraviny do supermarketu, tak jsou některé ceny stejné, jako v Česku. Ceny v restauracích jsou v turistických destinacích o malinko vyšší, ale taky se dá říct, že srovnatelné,“ říká Martina Lauerová.

Spustit audio