V dostatečně hlubokém zahradním jezírku ryby zimu přečkají

30. říjen 2017

Zahradní jezírko je na jaře a přes léto příjemným zpestřením každé zahrady. S příchodem podzimu a zimy s ním ale všem majitelů, přichází i pár starostí. A to především s jeho zazimováním. Rady do Českého rozhlasu Vysočina přinesl Petr Rod, který se zabývá instalací jezírek.

Před zimou je potřeba vyčistit okolí jezírka. Především se jedná o uhynulé rostliny, které by mohly začít zahnívat. Týká se to jak rostlin na břehu, tak ve vodě a samozřejmě i listí. „Je potřeba se snažit, aby bylo jezírko co nejčistší, aby nedocházelo k tlení a k vytváření bahenních plynů, které jsou nebezpečné pro ryby,“ vysvětluje host.

Lekníny nesmí zamrznout

„Takže musí být někde v hloubce 50 cm ponořené pod hladinou, aby nezmrzly. Akorát se teď odstraní vrchní část, která by tlela a vytvořila sediment,“ radí Petr Rod. Znamená to, že vrchní část leknínu se zkrátka odstřihne. Pobřežní rostliny naopak necháme na místě, protože kolem stonků při zamrznutí vody zůstávají kanálky, kterými se do vody dostává kyslík, což potřebujeme.

Ve větších jezírkách zůstávají ryby celoročně

Jezírko o obsahu vody kolem deseti kubíků je už vhodné k tomu, aby v něm ryby přečkaly celou zimu. Je ale potřeba mít hloubku jezírka v některém místě aspoň 1,5 metru. K nejodolnějším rybám, které mohou přečkat zimu v jezírku, patří zlatý karas nebo koi kapr. Pokud tedy máme dostatečně hluboké jezírko, které nepromrzne a máme v něm odolnější ryby, je potřeba je přikrmit, což bychom ostatně měli dělat v průběhu celého roku. Přikrmit neznamená překrmit, protože nadměrné množství potravy ve vodě hnije. Jakmile klesne teplota pod deset stupňů, tak ryby přestávají jíst.

Jezírko nesmí zamrznout

„K zamrznutí by nemělo dojít nebo jen výjimečně. Protože v bahně se vyvíjí plyny a ty by ryby otrávily. Je potřeba jezírko udržovat nezamrzlé, slouží k tomu vzduchování, filtrace nebo plováky, které zajistí, aby hladina nezamrzla,“ vysvětluje Petr Rod.

Spustit audio