V horku by zvířata neměla pít ledovou vodu

23. červen 2017

Když uhodí horko, máme někdy co dělat, abychom vysoké teploty ve zdraví přežili. Podobná rizika ale hrozí taky našim domácím mazlíčkům. Jak s nimi přečkat letní horka, přišel poradit veterinář Přemysl Novák.

Vysoké teploty snáší špatně, podobně jako lidi, hlavně starší zvířata, kardiaci, chronicky nemocná. U zvířat s onemocněním ledvin je velmi důležitý hydratační režim. I když to zní logicky, pravidelný pitný režim svých zvířat majitelé často podceňují. Zvláštní pozornost bychom měli věnovat i psům, kteří mají huňatou černou srst.

Přehřátí poznáte podle zrychleného dýchání a zvýšené teploty

„Zvíře začne zrychleně dýchat, zvýší se mu srdeční frekvence, což asi nepoznáte, ale na zvířeti vidíte, jak mu srdce buší. Dá se to změřit i rektální teplotou. Jakmile se začne teplota zvyšovat přes 40 stupňů, tak už je problém. Hrozí otok hrtanu a hltanu, v těch pokročilých fázích, a pokud se situace neřeší, může dojít k apatickému chování, vyskytne se třes, nervové příznaky až kóma,“ upozorňuje doktor Přemysl Novák.

V horkých dnech není třeba zvlášť upravovat stravu

Každé zvíře si samo v případě potřeby upraví množství stravy, které zkonzumuje. Obecně mají zvířata ve velkém horku menší chuť k jídlu. Zvířata taky nenechte pít z nádrží, které evidentně kvetou a zahnívají. Ve volné přírodě tak nechte zvíře raději napít z potoku, kde voda protéká a není viditelně znečištěná. Citlivější zvířata by ale měla pít klasickou kohoutkovou vodu a ta by neměla být ledová.

Při cestě za hranice nezapomeňte na pas

„Zvíře, které cestuje do zahraničí, musí mít platný pas. U pejsků je to očkování proti vzteklině a musí být označené čipem,“ upozorňuje host. Pokud je zvíře na cestování zvyklé, bez problémů přečká i cestu autem na dovolenou. Ale jsou i jedinci, kterým cestování vadí. Takovým raději sežeňte hlídače a nechte je doma. Na dovolenou zvířeti vezměte takovou stravu, na kterou je zvyklé.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.