V kuchyni najdeme spoustu léků na podzimní neduhy – brambory, sůl či pivo

20. listopad 2014
Dobré odpoledne

V teplém podzimu se lépe množí bakterie, viry, všelijaké bacily. Když jdeme ven nalehko, překvapí nás studený vítr, který se nám dostane pod kůži. „Pak rozbolí ucho, zabolí v krku, k tomu se přidá i splín z toho, že není sluníčko a hned je potíž v těle,“ popisuje Iva Georgievová příčiny současných zdravotních problémů většiny z nás - suchý dráždivý kašel, chrapot, ztráta hlasu nebo bolest na průduškách.

Pomoc najdeme z velké části v kuchyni: „Naši předkové běžně kloktali a ukazuje se, že i dnes tento lidový recept pomáhá. Obvykle doporučuji ke kloktání sezamový olej, který provlhčí kašlem poškozené sliznice a odvádí z těla odpad. Obsahuje vysoké množství kyseliny lineové, která je protizánětlivá a velmi dobře prochází do kůže a do sliznice,“ říká Iva, ale přidává i další radu: „Na potíže těchto dnů, na bacily tohoto období ale zabírá i obyčejná voda se solí.“ Pozor, voda však musí být teplá, nejlépe převařená a vychladlá, aby tělo nedostalo šok.

Momentálně trápí chrapot nebo zasažené hlasivky spoustu lidí. Podle Ivy Georgievové účinkuje i další babský a mnoho let starý recept: „Je dobré koupit a převařit kvalitní pivo a ještě teplé ho vypít, stačí třetinka. Hodí se to například pro učitele, kteří nemohou z hodiny na hodinu přestat mluvit.“

Jídlo je často naším nejlepším lékem. Dalším skvělým pomocníkem je kvašené zelí. „Pokud nás bolí v krku, je vhodné ho jíst často, třeba ve formě zelňačky. Pokud máme horký krk a celkově teplotu, je dobré nastrouhat syrovou bramboru, zabalit ji do plátýnka a přiložit na krk a hrudník jako obklad. Je to základní pomůcka, která sráží horkost a pomáhá i při opakovaných kašlích,“ radí Iva.

Tvaroh sice také vytahuje horkost a zklidňuje, ale není tak účinný jako brambory. Dá se naopak sníst spolu s jablky, hruškami a jáhly a je to i jídlo, které podporuje naši chuť a vůli žít. Tento sladký moučník chutná podobně jako žemlovka a je to výborné antidepresivum. Na závěr doporučuje Iva Georgievová prohřát se slivovicí s medem a trochou teplé vody. „Tento nápoj vás zahřeje, když přijdete prokřehlí zvenku a pomůže vás i odhlenit.“

Chat s Ivou Georgievovou

autor: dak
Spustit audio