Věnovat se řízení a dodržovat pravidla. To jsou hlavní podmínky bezpečného provozu

2. listopad 2017

V těchto dnech je rušno kolem hřbitovů. A většina lidí na ně jezdí autem. Aspoň soudě podle přeplněných parkovišť. A s tím vzrůstá i nervozita a do toho se v provozu objevují i sváteční řidiči. Jaké nehody jsou nejčastější v dušičkovém období, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct policejní dopravní expert plk. Jan Kostečka, vedoucí Odboru služby dopravní policie Kraje Vysočina.

„Máme vyhlášené opatření k památce zesnulých. Opatření běží už od konce října. Na každém okrese proběhnou tři dopravně bezpečnostní akce, tři proběhnou na území celého kraje. Takže policisté budou určitě vidět víc. Zaměřujeme se hlavně na to, aby provoz proběhl bezpečně a plynule a snažíme se řešit závažné věci. Například, když auta nesvítí, nedávají znamení o změně směru jízdy, dodržování bezpečné vzdálenosti a takové to věci,“ říká host.

Nejlepší je, když se sváteční řidič sveze s někým jiným

Lepší vždycky je, když se řidič, který jezdí jen například na dušičky, na Vánoce nebo Velikonoce, domluví s někým, kdo ho sveze, jedou autobusem nebo nějak jinak. „Pokud už musí jet sami. Tak to chce velkou obezřetnost, věnovat se řízení, dávat si pozor na to, co se děje na silnici, dávat znamení o změně směru jízdy, sledovat prostor před sebou, dodržovat bezpečnou vzdálenost od auta před ním,“ vysvětluje Jan Kostečka.

Nejdůležitější je věnovat se řízení

„To je nejdůležitější věc. Řidič je tam proto, aby auto bezpečně dovezl do nějakého cíle. Je tam proto, aby dodržoval zákony, které stanoví nějaké povinnosti pro řidiče a aby užil auto, které splňuje technické podmínky,“ říká host.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.