Vertikutace trávníku prospěje na podzim a na jaře

23. srpen 2016
Dobré odpoledne

Krásný zelený trávník vyžaduje zálivku, hnojení, pravidelné sekání, ale to není všechno. Na podzim a pak na jaře bychom měli provést takzvanou vertikutaci. Pažit tím zbavíme nečistot, plevele a zároveň nakypříme půdu. Jak vybrat vhodný vertikutátor a jak ho používat, vysvětlil v poradně Regionu Lubomír Mach z obchodního domu Kinský.

„Vertikutátor nám slouží v první řadě k vyčesání nebo vyřezání nežádoucích plevelů, staré trávy, nakypření vrchní půdy a přípravě na zimu,“ říká. Provzdušněním trávníku zároveň zlepšíme růst. Do nakypřené půdy se lépe dostává vláha a taky správně použité hnojivo.

Vertikutátory mají stejné pohony jako sekačky

K pohonu slouží elektrické nebo benzínové motory. K přenesení točivého pohybu slouží jedna nebo dvě nápravy. Samotnou vertikutaci trávníku provádí válec. Ten může být nožový nebo drátový. „U nožového válce sledujeme stav obroušení nožů. Nože se dají dokoupit jako náhradní díl. U drátového válce, pokud už jsou dráty opotřebované nebo pourážené prací, se musí koupit celý nový válec,“ vysvětluje Mach.

Vertikutátor je dobrým pomocníkem i při nemocech a plísních v trávě

„Pokud jsou na trávníku nějaké drny nebo fleky, ať už od rzí a plísní, které vznikají během zimy a začátkem jara, tak je odstraníme vertikutací a dosetím nového travního semene,“ doporučuje host.

Správným nastavením vertikutátoru předejdete poškozením trávníku

Důležité je správně seřídit výšku válce nad zemí. „Aby nedošlo k tomu, že si ten válce pustíme hodně hluboko. Obzvlášť pokud je vertikutátor silnější s výkonnějším motorem, tak by vám okamžitě vytrhal i trsy trávy nebo samotný trávník,“ upozorňuje host. Správné seřízení je proto dobré vyzkoušet někde v rohu nebo v místě, kde není trávník na očích.

Spustit audio