Většinou si koupíme kratší lyže než bychom potřebovali

7. říjen 2015
Dobré odpoledne

Kdysi se vybíraly lyže hlavně podle výšky postavy, u dnešních typů je důležitější váha. Platí to u běžek, i u sjezdových lyží. „Potřebujeme vědět, jak lyžuje, jestli jezdí krátké oblouky nebo plynulé dlouhé. No a další naše otázky směřují na rychlost - jestli zákazník jezdí dravě nebo pomalu a opatrně, podle toho volíme délku a tuhost lyže,“ vysvětluje Martin Kachlíř z Highland Sport v Havlíčkově Brodě, jak správně vybrat carvingové sjezdovky. Obecně se dá říct, že čím rychleji jezdíme, tím delší lyže potřebujeme a z toho vyplývají i chyby, které při nákupu lyží obvykle děláme.

„Zákazníci si mnohdy kupují kratší modely lyží a ráno na upravené sjezdovce, nebo jak se říká na manšestru, zjistí, že ty lyže jsou takové neklidné a že na těch delších lyžích je to mnohem větší požitek,“ říká Martin Kachlíř.

Hůlky se kupují kratší než k rovným lyžím, říká Kachlíř: „U hůlek se to s příchodem vykrojených lyží trochu změnilo. Lyžař má těžiště níž a nemusí mít hůlky tak dlouhé.“ Ideální je, když svírá paže s předloktím pravý úhel nebo o maličko menší.

Nezapomeňte na servis

Před sezónou nám Martin Kachlíř doporučuje nechat lyže připravit. Na první lyžování se obvykle těšíme a pak si zkazíme dojem tím, že lyže nejedou, nezatáčí, skluznice je vysušená. Ve ski servisu si můžeme nechat nabrousit, navoskovat, ošetřit hrany a seřídit vázání.

„V ideálním případě odneseme lyže do servisu i s botami a necháme zkontrolovat nastavení bezpečnostního vázaní. Na to existují přímo digitální přístroje. A potom upravíme stav skluznice a hrany,“ vysvětluje Martin Kachlíř. Cena za celý servis se pohybuje kolem 500 korun.

Moderní vázání svoje nastavení udrží několik let, ale pokud třeba výrazně změníte váhu nebo velikost boty, je dobré si nechat vázání znovu nastavit.

Běžky se vybírají taky podle hmotnosti

Mladší generace tíhne spíš ke sjezdovkám. „Je tam větší kumulace lidí, jsou tam restaurace, je tam wifina, bohužel dneska ta doba taková je. Kamarád říká: nahoru tě vyvezou a dolů to nějak sjedeš,“ uvádí důvody, proč má běžkování v oblibě spíš starší generace Kachlíř.

Běžky vybíráme hlavně podle váhy a podle toho, na co ji člověk chce použít. Těžko už bychom dneska dobře vybrali lyži jenom podle výšky sportovce, protože běžka má svou tuhost a každá má jinak nastavenou komoru. „Máme na to měřicí desky, postavíme člověka na vybranou délku běžek a ono se nám ukáže, jestli má komoru malou nebo velkou. Potom to funguje bezvadně, když to namaže stoupacím voskem na klasiku,“ vysvětluje havlíčkobrodský prodejce lyží. Hůlka by měla končit s ramenem.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.