Vinci László: Při chůzi nezapomínejme na palec u nohy, zbaví nás to bolestí páteře

3. červen 2014
Dobré odpoledne

„Pokud člověk při chůzi nepoužívá palec a prsty na noze, jde síla přes přední část nohy, koleno a stehno, a končí v břišní krajině,“ uvádí své vysvětlení správné chůze host poradny Vinci László a dodává: „Když ale někdo nemá pevné břišní svaly, tomu se potom všechno, co je nad pánví, hroutí. Pokud ale začnete při chůzi používat palec a prsty na noze, pak jde síla přes zadní část nohy lýtko a zadní část stehna nahoru, dále pak vnitřní částí páteře, kterou to celou srovná až nahoru ke krční páteři“.

Při takovéto chůzi, kterou si musíme nejprve uvědomit a naučit se ji, ale přibližně po dvou týdnech nám přejde do podvědomí a to nás pak bude nutit chodit správně, tvrdí Vinci László. „Kdo si uvědomí, že by měl zatlačovat palec do podložky i v botách, ten pomůže takzvané žilní pumpě v lýtku k tomu, aby se aktivovala. Tato pumpa žene žilní krev nahoru, a čím je aktivnější, tím méně trpíme na bolesti kloubů, otoky nebo křečové žíly. Tato chůze léčí nejen páteř, ale i vnitřní orgány.“

Jaké jsou bolesti páteře? Nejčastěji je to bolest obratlů bederní páteře, která střílí do zadní části nohy, dále to může být od SI skloubení po straně nohy, a třetím druhem bolesti je bolest zad od ledvin. Když nezabírají analgetika, jde o housera a pak je nutné léčit nejprve ledviny, aby nás záda nebolela.

Cvik, který pomáhá na bederní páteř, provádíme vleže na zádech se skrčenými koleny asi patnáct centimetrů od sebe. V nádechu zvedneme pánev pět centimetrů nad podložku, stáhnete svaly hýžďové i svaly pánevního dna a nadechnete se. Poté se zvednete do roviny, třikrát znovu prodýchnete, přičemž ještě více stáhnete pánevní i hýžďové svaly. Nakonec se pomalu, obratel po obratli, páteř pokládá zpět na podložku. Tento cvik je potřeba provádět deset minut denně. „Důležité ale je to slůvko denně,“ zdůrazňuje Vinci László, protože když ho zacvičíte dvakrát do týdne, tak vám nepomůže.

SI skloubení je skloubení křížové kosti s pánevní, je velice pevné, ale někdy dojde k posunu a z toho plynou bolesti zad, bolesti zde přecházejí po boku nohy. Tady doporučuje Vinci László další cvik: „V kleče zvednete pravou nohu co nejvýš a zatlačíte patou co nejdál za sebe, špičku otočíte do strany, pak dolů a pak nohu vrátíte zpátky na zem. Totéž provedete i s druhou nohou.“

autor: dak
Spustit audio