Výchova a výcvik psa jsou dvě různé věci

10. říjen 2017

S Tomášem Rychetským z Kynologického klubu Jihlava jsme si v Poradně Českého rozhlasu Vysočina povídali o základním výcviku psů.

„Nejzákladnější je povel, kterým dokážeme pejska přivolat. To je základ. Ať už je to ke mně nebo jiným způsobem. Dalším důležitým povelem je zůstaň,“ říká Tomáš Rychetský. Rozdíl je mezi výcvikem a výchovou. Psi prodělávají výcvik za nějakým konkrétním účelem. Výchova psa naopak slouží k tomu, aby byl bezproblémovým společníkem mezi lidmi a ostatním psy. Výchova začíná už od štěněte, výcvik pak zhruba od 6. měsíce života.

Za uposlechnutí musí pes dostat odměnu

Psa berte už od mala ven na procházku a buďte s ním co nejvíc v kontaktu, aby si na vás zvykl jako na pána. Co nejvíce ho volejte a když přiběhne, odměňte ho. „Odměna je pamlsek, hračka, pohlazení pochvala. Postupně je potřeba pěstovat i hygienické návyky, například, že po jídle se jde vyvenčit, pokud ho máme v bytě,“ vysvětluje host.

Německý ovčák patří k nejučenlivějším psům

„Nejrozšířenější plemeno německý ovčák je celosvětově uznaným plemenem od roku 1899. Za tu dobu je toto plemeno vedené k tomu, aby odvádělo práci. Každý pes musí splnit zkoušky a zdravotní prohlídku, než se dostane do chovu. Potom je předpoklad, že už se genetika postará o to, že potomci budou stejní nebo lepší, než rodiče,“ vysvětluje host.

Psa, který nevydrží sám, postupně zvykejte na samotu

Labilnější pes je náchylnější a celkově méně poslušný. Více řeší i to, co se kde v okolí šustne, většinou štěkotem. Sebevědomí pes spíše odpočívá a nemá důvod se vzrušovat. „Labilnějšího pejska bych zvykal, že na chvíli odejdu, vrátím se, když je potichu. Postupně tu dobu prodlužujte. Pejskovi se dá i určit místo, na kterém bude. Když z domu odejdu, tak má pejsek nějakou svoji přepravku, klec, do které se zavře, kde má své zázemí a je tam v klidu,“ radí host.

Spustit audio