Z dluhové pasti vás může dostat osobní bankrot

13. únor 2018

Z dluhů vede jen složitá a trnitá cesta. Kdo do problémů s penězi sklouzne, neuteče před nimi. Nakonec se mohou vymáhané částky dostat na sumy, které jsou pro daného člověka likvidační. Jak za včas problémy rozpoznat a co se s nimi dá dělat, přišel do Poradny říct Karel Křivánek z Občanské poradny Vysočina.

„Často jsme svědky toho, že se rozpadají celé rodiny, lidé spolu nemluví, manželé se chtějí rozvádět, popřípadě přicházejí s tím, že nezvládají platit svoje závazky. Někdy pak přeteče poslední pověstná kapička a lidé se rozhodnou, že chtějí situaci řešit,“ říká host. A vůle chtít problém řešit je pro úspěch rozhodující.

Na začátku si musíte připravit všechny doklady

„Naše služby jsou podle zákona bezplatné, takže to nikoho nebude stát ani korunu. Ale musí počítat s nějakou svojí aktivitou, kterou po nich budeme chtít. Protože musí dát dohromady svoje věci, přehledy, abychom měli celistvé informace a mohli jim co nejlépe pomoci,“ vysvětluje Karel Křivánek.

Splatit musíte 30 procent nejpozději do pěti let

Řešením více dluhů je Podání návrhu na oddlužení, což je známý akt jako osobní bankrot. „Je to záchranné řešení pro dlužníky, kteří už nevidí cestu skrz své dluhy,“ říká host. Návrh na oddlužení musí povolit příslušný Krajský soud. Dlužník musí splatit 30 procent svých závazků a to za pět let. V současné době politici projednávají návrhy, které tyto podmínky mohou do budoucna změnit.

Po pěti letech je dluh odpuštěný

„Po pěti letech dochází k tomu, že dluhy, které zůstaly, jsou dlužníkovi odpuštěné,“ vysvětluje Karel Křivánek. Po té se takový člověk může vrátit k běžnému životu. Dokonce je možné, že si může znovu půjčit. Osobní bankrot je ale poměrně tristní zkušenost a je vždy lepší se takové situaci vyvarovat.

Spustit audio