Za přemnožením kůrovce na Vysočině je loňské sucho

16. červen 2016
Dobré odpoledne

OBSAHUJE VIDEO! Lesy na Vysočině likviduje kůrovec. Letos je navíc situace mimořádně špatná. Pokud vlastníte les, odborný lesní hospodář Jiří Pohan vám poradí, jak škody na vašich porostech minimalizovat. „Situace je vážná. Teď jsme v období, kdy probíhá jarní rojení. To hlavní a nejsilnější,“ říká Jiří Pohan.

Na vině je především počasí. Loňské suché léto a zima s nedostatkem sněhu způsobili, že se kůrovec přemnožil a bez větších ztrát přezimoval.

Napadený strom poznáte podle paty stromu

Čerstvě napadený strom, který ještě má zelené jehličí, poznáte podle pilin, které jsou u paty kmenu stromu. Piliny jsou podobné mouce. Pokud je strom takto napadený, tak už ho nezachráníte. Jediná možnost je ho pokácet a odstranit co nejrychleji z lesa.

Současné deštivé počasí kůrovce brzdí

„My sledujeme vývoj rojení v lapačích. To jsou zařízení na odchyt brouků. Vidíme, že nástup nebyl tak prudký. A že rojení se kvůli dešti a nočním chladům rozložilo do delšího období,“ vysvětluje host. Navíc pokud má strom dostatek vláhy, dokáže se s kůrovcem vypořádat i tím, že brouka zalije pryskyřicí.

Majitelé lesů by teď měli stromy kontrolovat

V tuto chvíli by už každý majitel lesa měl mít odstraněné popadané stromy, které zůstaly po zimě. Pokud odstraněné nejsou, je vysoké riziko, že jsou v tuto chvíli zdrojem dalšího šíření kůrovce. U zdravých stromů je potřeba zkontrolovat právě paty kmenů a v případě nálezu kůrovce ihned takový strom odstranit.

Spustit audio