Záznam v registru dlužníků můžete mít až pět let i po vyrovnání svých závazků

28. duben 2017
Dobré odpoledne

Stalo se vám, že jste někdy zaplatili složenku například za telefon o pár dní později? Možná je vaše jméno vedené i v registru dlužníků a ani o tom nevíte. Co by to pro vás znamenalo, jsme probrali v Poradně Regionu s finančním poradcem Josefem Šimonem.

V registrech jsou různé informace o dlužnících, jejich dluzích a o tom, jak dluhy splácí. Informace v jednotlivých registrech se mohou lišit. Důvodem je hlavně to, že ne všechny subjekty posílají údaje o dlužnících do všech registrů.

Nejpoužívanější jsou celkem čtyři registry

„Jeden je Bankovní registr klientských informací, zkratka BRKI, pak je Nebankovní registr klientských informací. Potom je registr provozovaný sdružením Solus a Centrální registr dlužníků. Pak záleží, ve kterém registru jste. V prvním registru BRKI budete, pokud jste někdy v minulosti, byť jenom žádali o nějaký kontokorent, kreditní kartu a jakýkoliv úvěr. To nemusí být až tak na škodu, protože v Bankovním registru si banky vyměňují informace o dlužnících, jak splácí,“ říká host. V tomto registru mohou být i pozitivní informace, pokud jste již některé úvěry řádně splatili.

Registr Solus shromažďuje problematické dlužníky

„Tady by už mohl nastat problém z hlediska toho, že vám banka nemusí schválit žádost o úvěr, protože tam máte nějaký škraloup, že jste nespláceli nebo spláceli pozdě nebo se dostali až do exekuce a dluh byl zesplatněný okamžitě. To by už mohl být problém,“ upozorňuje Josef Šimon.

Můžete požádat o smazání záznamu

Každý dlužník má možnost požádat o smazání záznamu v registru dlužníků. Ovšem aby registry měly nějaký smysl, je potřeba počítat s tím, že sám dlužník obvykle vymazání svého jména z registru nedosáhne. „Počítejte, že pokud jste úvěr řádně doplatili, je všechno v pořádku, tak od té chvíle bude v registru záznam viset pět let,“ upozorňuje host.

Spustit audio