Zkuste letos salát bez majonézy

22. prosinec 2017

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme těsně před Štědrým dnem a slavnostní večeří, přivítali šéfkuchaře Svatoslava Rychteckého. Řeč byla nejen o kaprovi a salátu, ale také o polévce.

Svatoslav Rychtecký dělá tradiční rybí vývar podle receptu svého otce. „Základem je pořádný rybí vývar. Musí být důkladně očištěná hlava, vybrané žábry, pak ani není cítit rybinou,“ popisuje host. Rybí polévka tak může zachutnat i někomu, komu běžně nechutná. Vývar udělejte s kořenovou zeleninou a s divokým kořením.

Kapra začíná nahrazovat losos

„Právě kvůli kostem. Někdo nemusí tolik vůni rybiny, což u lososa tolik není. Nebo jsou časté výměny za řízek, ať už vepřový nebo kuřecí,“ popisuje zkušenosti z restaurace šéfkuchař. Lososa můžete stejně jako kapra obalit, ale vhodnější je takovou rybu přírodně jen opéct. Zajímavou alternativou pak může být i kvalitní hovězí steak.

Salát je lepší dělat den předem

„Osobně dělám salát raději bez majonézy. Používám jen brambory, červenou cibuli, kyselou okurku, olivový olej a hořčici,“ říká host. Celkovou konzistenci salátu tak namísto majonézy vytváří právě olivový olej, který je také zdravější.

Jako dezert si připravte vánoční závin

Na přípravu není složitý. Stačí připravit tvarohový závin a přidat jablka nebo udělat štolu. Samozřejmě ideálním zákuskem může být i tradiční cukroví. Pokud máte obavy o štíhlou linii, snad vás uklidní, že podobné hody jsou i v jiných zemích. A například v Rumunskou ještě před Vánocemi začínají zabíjačkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.