Čokolády po požáru moc dobré nebyly, měly kouřový nádech. I takové mají vzpomínky hasiči v Chlumu

20. květen 2016

Také hasiči z Chlumu soutěží o titul Dobráci roku. Chlum je vesnice s asi sto padesáti obyvateli a jak místní říkají, v každé chalupě je minimálně jeden hasič. A nejsou to jen muži. Od poloviny 80. let mají i ženské soutěžní družstvo.

„V každé chalupě minimálně jeden hasič je, máme i několik žen,“ potvrzuje Josef Ryska, starosta SDH Chlum. „Ženy tady byly vlastně od roku 1986. Za dvacet let vzniklo první soutěžní družstvo, bylo to v roce 2006.“

„Díky tomu, že odrodily, a byl to takový mor, jedna začala a další se přidaly, tak se nám to družstvo teď trochu rozpadlo,“ směje se starosta.

Hasiči z Chlumu

Ples už kolem Silvestra

Chlum pochopitelně není výjimkou. Hasiči jsou schopni pomoci potřebnému, ale v obci spíše zastávají funkci pořadatele zábavy. „Pořádáme první ples v okolí, kolem Silvestra. To je tady tradice od roku 1945, kdy byl vystaven původní kulturní dům.“

Kulturák shořel

Původní kulturní dům v Chlumu byl převážně dřevěný. „Na jaře se začínalo stavět a na podzim už tam bylo divadlo,“ vzpomíná pamětník Stanislav Koukal.

V roce 1986 si v Chlumu naplánovali, že starý kulturák obezdí. V únoru ale od základů vyhořel. „V 11 hodin odcházeli tady lidi z hospody, bylo mistrovství světa v hokeji. A u nás najednou taková velká rána, kluci se vraceli z hor, přeskočili u nás vrata, že hoří kulturák. Vytáhli jsme stříkačku a začali hasit,“ popisuje dále.

Čokoláda měla kouřový nádech

Nynější starosta Josef Ryska byl v té době odrostlým dítětem. „Všiml jsem si, že byly rozteklé flašky od piva, ale to pivo uvnitř bylo zmrzlý. A ještě druhý den po požáru z té pípy teklo pivo.“

Dětem z Chlumu ale největší radost udělala čokoláda. „Zbylo tam ještě nějaké zboží, většinou oříšková čokoláda. Odepsalo se to na pojišťovnu a my jsme si to mohli sníst. Akorát to mělo takovou divnou chuť, takový kouřový nádech,“ usmívá se.

Dobrovolné hasiče z Chlumu můžete až do pátku 27. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) CHLUM na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Chlum, SDH, koláž
Hasiči z Chlumu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.