Hasiči v Petrovicích na Třebíčsku jsou především sportovci. Mají nejmodernější hřiště

27. listopad 2015

Vesnici Petrovice najdeme jen pár kilometrů od Okříšek na Třebíčsku. Tamní sbor, to jsou především sportovci. V klubovně mají dokonce uznání z 50. let minulého století, kdy soutěžili. Hasíme minimálně, přiznávají, všechny své síly napínají především do hasičského sportu. Mají k dispozici také nejmodernější hřiště i s podzemními nádržemi.

„Sport je v Petrovicích skutečně tradiční,“ začíná své vyprávění starosta SDH Petr Padrnos. „V hasičské zbrojnici máme diplomy z roku 1954, tehdy to byl ještě Jihlavský kraj.“

Za hasičské hřiště by se nemuselo stydět ani leckteré okresní město

Hasičské hřiště v Petrovicích připomíná dílem atletický stadion, který by mohl být i ve větších městech. „Začali jsme ho stavět v 70. letech minulého století, na místech, kde bývala skládka. Nějakým způsobem se vyvíjelo, umístily se tam překážky, také vyřazený vagón, který se stal klubovnou. Velký zlom nastal v letech 2004 – 2005, kdy tady vznikl krajský hasičský areál,“ chlubí se starosta Padrnos.

Hasiči z Petrovic při závodech

Hasiči mají k dispozici dva 400 metrů dlouhé ovály, kam umísťují překážky pro požární útok. „Pod zemí máme nádrže s vodou, jsou to betonové skruže, ve kterých je asi třicet kubíků vody,“ dodává Petr Padrnos.

Petrovičtí hasiči moc nehasí

Hasiči v Petrovicích jsou více sportovci, mají dvě družstva. „Hasíme málo. Prakticky vyjíždíme jen k místním událostem. Letos jsme zasahovali tady v obci, v komíně bouchly saze.“

Ženy hasičky jsou úspěšnější než muži hasiči

Nejenom pořádání soutěží, ale i vlastní soutěžení je v náplni práce hasičů v Petrovicích. Letos jsou úspěšnější ženy. „Já jsem se k hasičům dostala asi v sedmi letech. Přišli za mnou, že potřebují někoho na koš,“ řekl hasička Eva Vrtalová. „Trénujeme buď na oválech štafety nebo požární útok. Stihneme vždycky asi tři,“ doplňuje další hasička, strojnice Monika Vyskočilová.

Dobrovolné hasiče z Petrovic můžete až do pátku 4. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PETROVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Petrovice, uznání ze soutěže z roku 1954
Hasiči z Petrovic při útoku
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.