Máňa z Tisu skončila na Slovensku v muzeu

2. říjen 2015

Dalším sborem dobrovolných hasičů, který se uchází o titul Dobráci roku, je sbor z Tisu na Havlíčkobrodsku. Vesnice je šestnáct kilometrů od Havlíčkova Brodu, má asi 300 obyvatel a 91 hasičů. A Máňa? To bylo staré auto, model RN, které byli nuceni dát pryč, nebyla totiž schopná zásahu. „Některým členům to bylo hodně líto,“ směje se starosta SDH Tis Josef Stejskal.

V Tisu mají opravenou zbrojnici, dokonce uspěla v soutěži o nejkrásnější zbrojnici. „Obsadila druhé místo v krajském kole,“ chlubí se Josef Stejskal a pokračuje, že uvnitř zbrojnice chybí akorát Máňa. „Byla to Pragovka, RN a my jsme ji vlastně vyměnili za tohle nové auto,“ dodává.

K zásahu s kanystrem benzínu

Zásah s Máňou byl možné dříve, dnes, vzhledem k ceně pohonných hmot, už příliš ne, dodává starosta Josef Stejskal: „My jsme jeli do sousední vesnice a museli jsme mít desetilitrový kanystr benzínu, to je důvod, proč jsme tu změnu udělali.“

V Tisu mají i zasloužilého velitele

Poslední tři generace hasičů v Tisu jsou spojené se jménem Vladimíra Karlíka, který 33 let dělal velitele. „Vychoval jsem třetí generaci. První jsme byli my, pak naši synové a teď naši vnuci.“ Vladimír Karlík je současně nejaktivnějším členem celého sboru.

Hadice mohou sušit za každého počasí

Hasiči v Tisu, jako jedni z mála, mohou sušit hadice ihned po zásahu nebo závodech. Mají totiž přímo ve zbrojnici sušárnu. „Nemusíme čekat na počasí, hadici usušíme hned,“ říká Vladimír Karlík a vede reportérku Irenu Šarounovou k oné sušárně. Jde o deset metrů vysokou věž s vnitřním žebříkem.

Dobrovolné hasiče z Tisu můžete až do pátku 9. října 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) TIS na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka