Nacvičovali pád letadla na sjezdovku a pád obsazené tribuny. Dobrovolní hasiči z Nového Města na Moravě

18. březen 2016

V soutěžním seriálu Dobráci roku představujeme také SDH Nové Město na Moravě. Jde o poloprofesionální jednotku ale zařazenou do sborů dobrovolníků. Hasiči v Novém Městě fungují od roku 1879 a dnes jsou v kategorii JPO2, což znamená povinnost výjezdu k zásahu do pěti minut.

Ve zbrojnici proto najdeme moderní zásahová vozidla, spoustu techniky včetně hydraulických nůžek na stříhání havarovaných vozidel. A protože je důležitý nácvik, tak se novoměstští hasiči pravidelně účastní různých cvičení a simulací.

„Nacvičovali jsme události při hromadných neštěstích. Například pád letadla na sjezdovku, zřícení tribuny s velkým množství osob ve Vysočina aréně a také dopravní nehodu plně obsazeného autobusu,“ jmenuje Miroslav Šikula, starosta SDH Nové Město na Moravě.

V těchto a podobných disciplínách se také soutěží a hasiči z Nového Města jsou úspěšní. Příští rok chtějí takový šampionát pořádat právě v Novém Městě na Moravě.

Internetové stránky

Kvalitní prezentace na internetu nebývá u dobrovolných hasičů samozřejmostí. Pravým opakem jsou přehledné a aktuální stránky hasičů z Nového Města na Moravě. „Patří po dlouhou dobu mezi nejlepší stránky sborů dobrovolných hasičů v celém Česku. Dokonce se umístily v soutěži,“ dodává starosta Šikula. Šlo o soutěž Zlatý erb.

140 výjezdů za rok

Hasiči z Nového Města jsou kvůli svému zařazení často povoláváni k akutním výjezdům. Z operačního střediska jim chodí sms zprávy na mobilní telefony a do pěti minut musí vyjet. „V 99 případů se nám to podaří,“ směje se velitel hasičů Ondřej Novák.

SDH Nové Město na Moravě

K dispozici mají zásahovou techniku, zdravotní materiál, samozřejmě vodu na hašení a potřebné pěnidlo. „U každé dopravní nehody musíme měřit radioaktivitu, proto máme i tuto techniku.“

Dobrovolné hasiče z Nového Města na Moravě můžete až do pátku 25. března 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) MESTO na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Nové Město na Moravě
autor: dak
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.