Každý umí uvařit vtipnou kaši. Ani recept nepotřebuje. Vtipná je totiž ta, která vám nejvíc chutná

8. únor 2018

Věra Strnadová už ani neví, kdy o jídle začala psát. „Mě jídlo táhlo vždycky, ale začala jsem vařit, až jsem odešla z domu, až jsem se vymanila z vlivu maminky. Postupem času jsem zjistila, že je to něco, co mě naplňuje, co mě baví a co je mé životní poslání. Zajímat se o jídlo nejenom z pohledu gurmána, ale i z pohledu, co pro mě jídlo znamená v životě, v kvalitě života, co to vlastně dávám do pusy a co to se mnou dělá,“ vyprávěla foodblogerka a autorka kuchařky o přípravě kaší v Dobrém dopoledni.

V opravdu velké zkratce by se dalo říci, že se ke kaším prostonala. „Patřím k lidem, kteří si sáhli na dno, kteří zjistili, že jejich životní cesta je nenaplňuje a prostřednictvím nemoci začali rozmotávat svůj život. Mně se stalo něco podobného. Nemoc vás úplně položí, zastavíte se, ptáte se, co se s vámi děje. Nemoc je vždy, že něco ne-můžete. Zastavení někdy bývá tvrdé. I když tělo vysílá signály delší dobu, ale vy je neposloucháte. Vždy vás to zasáhne,“ vypráví Věra Strnadová.

To teda ne, já se nemocí nenechám odrovnat

„Měla jsem hyperfunkci štítné žlázy, a když jsem slyšela od paní endokrinoložky, že to bude nejspíš ještě horší, tak jsem si řekla: to teda ne, já se nemocí nenechám odrovnat. Řekla jsem si: já se uzdravím, jsem zdravá, byť se teď necítím dobře. V té době jsem už měla nakročeno k různým alternativním cestám, tak jsem se do toho pustila s velkým odhodláním,“ vzpomíná na období své nemoci Věra Strnadová.

„Tušila jsem, že jsou jiné faktory, které ovlivní to, jak jste nemocní. Že za nemocí bude něco schovaného. Byla jsem na kineziologii, byla jsem u své bylinkářky, podstoupila jsem mnoho akupunktury u svého čínského lékaře, čínské bylinky, denní cvičení, akupresuru, krom jídla, které jsem si trochu poladila,“ vypráví Věra Strnadová a jedním dechem dodává, že stále docházela do ordinace své endokrinoložky. „To je důležité, díky za moderní medicínu. Nikdy bych si neřekla: zahodím prášky a budu se léčit sama, na to také ve své knize upozorňuji.“

A jak se ladí jídelníček? „Zkoušíte a reakce těla jsou různé. Hledáte. Důležitá je podle mě kvalita vstupních surovin, co kupujete, z čeho vaříte, zkrátka základ, ze kterého vaříte, je to nejdůležitější,“ myslí si Věra Strnadová.

Naší stálicí je ovesná kaše, tu vařím denně

Stejné to je i u receptů na kaše. O nich je i její kniha Vtipné kaše, namíchejte si ty vaše. „Kaše může být ze všeho, co si dokážete představit. Základem jsou obiloviny, ale je tam i bramborovo-batátová kaše, která je super pro děti, které začínají s příkrmy. Když rozdrtíte, pomačkáte zeleninu a přidáte do toho nějakou obilovinu, už to je kaše,“ vysvětluje Věra Strnadová.

Každý den, každou volnou chvilku vaří a zkouší nové kombinace, jedna ale tvoří v jejich rodině základ. „Oves, u nás se každý den vaří ovesná kaše. To je naše stálice. Mně teď hodně chutná, ráda do něj přidávám amarant. To je taková tráva, taková zrníčka, ta se hodně dlouho vaří. Nejdřív amarant a pak teprve ovesné vločky. Miluji rýži, tu mám ráda naslano, to je skvělý oběd.“

Jaký je recept na vtipnou kaši?

„Nejrychlejší je polenta. Kukuřičná kaše, doplníte třeba rajčaty a paprikami ze zahrady a bylinky. To vařím hlavně v létě,“ dává tip na rychlý oběd Věra Strnadová. A jaký je tedy recept na vtipnou kaši? „Žádný univerzální recept neexistuje. Je totiž ten jeden jediný, který je pro vás nejlepší. Poslouchejte svoje chutě, pokud vám nechutná oves, zkuste rýži, pokud nechutná rýže, zkuste kukuřici,“ doporučuje Věra Strnadová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.