Na každé dvanácté svatbě v Česku je aspoň jeden z novomanželů cizinec

Češi si ze zahraničních občanů nejčastěji berou Slovenky a Češky Slováky. Na dalších místech se ale pořadí zahraničních ženichů a nevěst výrazně liší: u českých žen vedou Němci a Britové, u českých mužů Ukrajinky a Rusky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatba

Svatba | Foto: stock exchange

Cizinecká policie varuje české občany před sňatkovými podvodníky z afrických zemí. Dříve pocházeli nejčastěji z Nigérie, nyní podle šéfanalytika cizinecké policie Vladimíra Takáče přibylo podobných případů z Tuniska, Alžírska a Egypta.

„Letos evidujeme 20 takových případů, kdy byly zahájeny úkony v trestním řízení," sdělil Českému rozhlasu Takáč. „A dále 18 až 20 případů měsíčně, kdy je podána žádost o prověrku těchto žadatelů."

Český rozhlas spojil data o sňatcích českých občanů s cizinci z demografických ročenek ČSÚ, aby zjistil, zda se skutečně jedná o nový fenomén. Čísla z loňského roku, kdy podle cizinecké policie došlo k nejprudšímu nárůstu, nejsou zatím veřejně k dispozici. Data z předchozích let ale jasně ukazují, že řádově desítky sňatků ročně uzavírají ženy s občanstvím České republiky s muži z inkriminovaných zemí již delší dobu.

V Česku přibývá účelových sňatků s cizinci, hlavně ze severu Afriky

Číst článek

Pro dvě z těchto zemí, Alžírsko a Nigérii, zveřejnil ČSÚ i dlouhodobé svatební statistiky. Na nich je zřetelně vidět, že trend sňatků českých žen s tamními muži kulminoval již před osmi až deseti lety. Od té doby se českým policistům podařilo rozbít několik organizovaných skupin, které nabízely Afričanům fingované sňatky s českými ženami jako vstupenku k pohodlnějšímu životu v Evropě.

Zdaleka ne každý takový sňatek, který policisté prověřují, je "účelový" či fingovaný. O tom, jaké to je vzít si ženu z pro Čechy neobvyklé země a ocitnout se v hledáčku cizinecké policie, vypráví v rozhlasové reportáži pražský programátor Tomáš Němec.

Uvařit knedlíky je jednodušší než překonat úřady, zjistila Íránka vdaná za Čecha

Číst článek

Sňatky českých mužů a žen s občany jiných zemí nejsou už od 90. let nijak neobvyklé. Z dat ČSÚ vyplývá, že na každé dvanácté svatbě – ať už církevní, či civilní – uzavřené na českém území je alespoň jeden z novomanželů cizinec.

Jak je vidět z dalšího grafu, výrazně častěji bývá cizincem ženich. Svatby dvou cizinců na českém území jsou ve srovnání s předchozími dvěma typy poměrně vzácné, jejich počet se v posledních letech pohybuje okolo 250 za rok.

Češi i Češky uzavírají nejčastěji sňatky se Slovenkami a Slováky. Na dalších místech se ale žebříčky nejčastějších zahraničních ženichů a nevěst na první pohled odlišují. Zatímco čeští muži se relativně často žení s Ukrajinkami, Ruskami, Vietnamkami, Polkami, Běloruskami či Moldavankami, české ženy dávají po Slovácích přednost Němcům, Britům, Ukrajincům, Vietnamcům, Američanům a Rakušanům.

Petr Kočí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme