Nábojnice z přestřelky případu Babice jsou stále v zemi

12. červenec 2021

Případ Babice. Dodnes budí události z roku 1951 silné emoce. Působení Ladislava Malého na Třebíčsku v okolí Babic mělo rozsáhlé následky, zatýkání kněží i rolníků, výslechy, perzekuce, justiční vraždy. O čtyřech mužích vedených Malým Státní bezpečnost tvrdila, že jsou protistátní skupinou řízenou ze zahraničí.

Večer 2. července roku 1951 došlo v babické škole k vraždě tří místních funkcionářů, ozbrojení útočníci Ladislav Malý a Antonín Mityska stříleli, Antonín a Stanislav Plichtovi drželi venku hlídku. Skupina poté uprchla a ukrývala se v okolí.

O den později došlo v poli u nedalekých Bolíkovic k velké přestřelce. Příslušníci SNB ony čtyři muže na otevřeném poli snadno objevili. Důkladné pátrání na místě však od padesátých let nikdo neprovedl, intenzitu a průběh střelby dosud nikdo nezkoumal. Až teď, kdy se na pole vydali s detektorem kovů historici z Moravského zemského muzea. Při první návštěvě našli přes třicet nábojnic, druhý průzkum místa je také plodný.

Příslušníci tehdejšího sboru národní bezpečnosti vystříleli desítky ran

Zdeněk Prukner ze Spolku historie letectví Třebíč vytahuje další nábojnici z rozbahněného pole. Podle signálu pozná, že jde o barevný kov a kulatý předmět. Někdy je to kovové víčko, jindy kus plechovky, ale skutečné nábojnice z babického případu přibývají. Expert na zbraně z Moravského zemského muzea Vlastimil Schildberger počítá: „Už se nám podařilo během půl hodiny nalézt jedenáct mosazných nábojnic ráže 9 mm, které patrně pocházejí ze zbraní příslušníků SNB. Asi se mohlo jednat o samopal vzor 23, který byl v tom roce 1950 a později ve výzbroji ozbrojených složek.“

Nábojnice se vyčistí, podle jejich ražení odborníci zjistí výrobce a budou schopni lépe zrekonstruovat celou událost - kde přesně stála skupina útočníků z Babic a kde bezpečnost, jaké měl kdo zbraně, a půjde určit také intenzita přestřelky. „Přesně jsme určili místo, kde ke střelbě došlo. Víme také, že útočníci byli ozbrojeni dvěma samopaly a pistolí ráže 6,35. Ale pochopitelně příslušníci SNB, kteří je obklíčili, měli munice mnohem více,“ vysvětluje Vlastimil Schildberger.

„Malý byl trochu blázen“

Proč se prchající skupina ukryla pouze v obilí na volném prostranství pole, kam je ze všech stran vidět? „Mohli jít na kraj lesa, mohli za celou noc ujít desítky kilometrů, mohli se zkrátka schovat někde, kde na ně nebude vidět. Kdo sem přijde, vidí, jak nesmyslný úkryt si zvolili. Z toho je vidět, jaký byl Ladislav Malý člověk, ne úplně vyrovnaný,“ přemýšlí Luděk Navara, autor knížky Mlynáři od Babic.

Stoh, který znají diváci seriálu Třicet případů majora Zemana na poli při přestřelce vůbec nebyl. Proto byli snadno vidět i z prolétajícího letadla. Byl to blázen,“ přidává svůj názor Zdeněk Prukner ze Spolku historie letectví Třebíč. „Zřejmě je sem nahnal s tím, že je tady vyzvedne letadlo z Rakouska, a oni tomu věřili.“

autor: dak
Spustit audio