Neotvírej každému. Policie rozdává seniorům samolepky

12. leden 2018

Hostem Poradny Českého rozhlasu Vysočina byla mluvčí krajských policistů Dana Čírtková. Tématem byly trestné činy páchané na seniorech a možnosti, jak minimalizovat rizika spojená s útoky na starší osoby.

„Senioři stále patří do skupiny nejčastějších a nejzranitelnějších obětí trestných činů. Statistiky kriminality ukazují, že případů, kdy se senior stane terčem podvodníků, neubývá,“ upozorňuje Dana Čírtková. I když loni na Vysočině podobných případů ubylo, škody napáchané touto trestnou činností jsou vyšší.

Neotvírej každému

To je nápis, který nesou nové samolepky, které policisté rozdávají a budou rozdávat v rámci preventivních besed a přednášek zaměřených právě na trestné činy páchané na seniorech. Prioritně budou policisté takové přednášky organizovat v místech, kde se už s podobnými případy setkali. Samolepky jsou určené hlavně seniorům, kteří žijí trvale sami. Měli by si je nalepit na vnitřní stranu dveří a při každém zazvonění zvonku si dobře rozmyslet, jestli skutečně ví, komu otevírají. V případě problémů, senioři na samolepce najdou číslo 158 na tísňovou linku Policie ČR.

Kukátko a řetízek. Nezbytná výbava dveří seniora

Senioři by měli mít celý den dobře zamčené dveře. Dále by na dveřích nemělo chybět kukátko a řetízek tak, aby senior nemusel otevírat celé dveře, ale stačilo jen pootevřít. Vzniklá škvíra už stačí k tomu, aby se senior mohl bavit a případně vyřídit co potřebuje s člověkem, který je venku. V žádném případě by neměl dveře otevírat a následně cizí osobu pouštět k sobě domů, obzvlášť je-li argumentem dotyčného to, že jde vrátit jakýsi přeplatek.

Žádné přeplatky se nevrací v hotovosti

Příběh o vrácení přeplatku je velmi účinná finta, jak se dostat do bytu seniora a pokud podvodník ještě chce rozměnit bankovku o vysoké hodnotě, zjistí, kde má senior uložené úspory. „Žádné přeplatky se nenosí v hotovosti. Žádné přeplatky nenosí ani energetici, ani vodárenská společnost,“ upozorňuje policejní mluvčí Dana Čírtková. Pokud přijde někdo s tím, že chce udělat odečet vodoměrů, elektroměrů a podobně, vždy senior může domluvit jiný termín, kdy s ním bude například syn, dcera nebo někdo jiný blízký. Častou záminkou je i předání výhry. „Pokud je návštěvník neodbytný, může senior použít formulaci, že bude kontaktovat linku 158, protože se bojí,“ radí policejní mluvčí Dana Čírtková.

Spustit audio