Se zbraní útočí v Česku hlavně recidivisté, nejčastěji v Praze

V posledních deseti letech klesá počet případů, kdy pachatelé použijí u zločinů zbraň. Nejčastěji se vyzbrojí při loupežném přepadení a vykrádání bank. Pokud už zaútočí se zbraní v ruce, většinou jde o recidivisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kriminalita (ilustr. obr.)

Kriminalita (ilustr. obr.) | Foto: Martin Dušek

Vloni policie řešila 160 vražd. V devatenácti případech pachatelé použili střelnou zbraň, to je o dva případy více než v předešlých letech. Nejvíce zločinci se zbraní přepadají a vraždí v Praze.

Přestřelky se ale nevyhýbají ani Olomouckému kraji, který patří v celorepublikovém srovnání ke klidnějším oblastem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejčastěji útočí se střelnou zbraní recidivisté. Podrobnosti od Petry Benešové

„My jsme kolem toho domu ve dvě hodiny šly a někdy po páté hodině se to stalo. Příjemný pocit to tedy není,“ popisovala mladá žena na konci loňského listopadu přestřelku před úřadem práce ve Šternberku na Olomoucku. Dvě rodiny si tam se zbraněmi vyřizovaly účty.

Jak ukazují statistiky, nejčastěji střílejí lidé, kteří mají za sebou bohatou kriminální minulost. Jen vloni policie stíhala za vraždy 143 lidí, z nichž zhruba polovina byli recidivisté. Případů ale v posledních letech ubývá.

„Za posledních 10 let setrvale klesá černost trestných činů spáchaných se zbraní. A to jak legálně drženou, tak nelegálně drženou. V posledních dvou třech letech je ten poměr přibližně 50 procent na 50 procent,“ upřesňuje David Schön z Policejního prezidia.

Podíl recidivistů

Struktura zbraní při trestných činech

Pachatelé mají zbraně také při loupežích a při přepadení bank. Zatímco v roce 2010 bylo 461 loupeží se zbraní, vloni už zhruba o polovinu méně.

V Česku je tři čtvrtě milionu registrovaných zbraní. Zbrojní průkaz má pak téměř tři sta tisíc lidí. Zájemci o zbrojní pas musejí nejprve projít teoretickým testem a pak zvládnout praktickou část na střelnici. Poté, co získají osvědčení, zbývá jim ještě lékařský posudek.

„Zákon o zbraních to jasně klade na bedra praktickému lékaři. Ten posoudí, zda posudek vydá sám, případě může dotyčného poslat na psychologické vyšetření ke specialistovi,“ popsal před nedávnem Milan Stejskal z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Vydávání zbrojních průkazů se má zpřísnit

Vláda v reakci na nedávnou střelbu v Uherském Brodě, při které zemřelo osm lidí, chce zpřísnit vydávání zbrojních průkazů.

„Osobně si myslím, že by tam měl být větší vhled obce. Obec teď dostane nový nástroj, tím je registr přestupků. Vedle toho by se obec ze zákona měla vyjadřovat k tomu, kdo zbrojní průkaz dostane, případně komu se prodlužuje,“ řekl před dvěma týdny ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Stejně tak by se o zbrojním pase dotyčného člověka měl dozvědět nejen praktický lékař, ale také specialista nebo psychiatr. Někteří odborníci také navrhují pro žadatele povinné psychologické testy.

Přiklání se k tomu například psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková z Liberálně ekologické strany.

„Ze své praxe vím, že jsem musela několikrát vyšetřovat jedince, kterému jsem nakonec nepovolila držení zbraně. Respektive odepsala jsem obvodnímu lékaři, který se na to tázal, že je to nevhodné a ten člověk prostě zbraň nedostal,“ připomněla.

Ministerstvo vnitra už má hotovou analýzu novely zákona o zbraních a úřad ji ještě během března předloží bezpečnostní radě státu. Následně ji dostane vláda.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme